Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Стоб излязоха на протест

Тази сутрин жители на село Стоб, община Кочериново излязоха на протест, заради решението на Общинския съвет в Кочериново, природният феномен Стобски пирамиди да бъде отдаден под наем. Над 50 местни жители изразиха своето несъгласие с решението на местния парламент. Те настояват община Кочериново да заложи средства в бюджета за следващата година, с които да бъдат поддържани екопътеките към туристическия обект, който е сред 100-те национални туристически обекта в страната. Съветниците на последното си заседание решиха Посетителски център "Стобски пирамиди" и част от паркинга пред него да бъде отдаден под наем. Стобчани заподозряха наличието на корпоративни интереси и задкулисни сделки. 

Зад недоволните застана кметът на селото Георги Ставрев. Той остро се противопостави на идеята за отдаване под наем на туристическия обект. Сред протестиращите бе и преподавателят в ЮЗУ "Неофит Рилски" и бивш министър на вътрешните работи проф. Веселин Вучков, който е родом от Стоб. Той настоява общината да прояви отговорност към обекта Стобски пирамиди, който е знаков не само за региона, но и за цялата страна и се посещава целогодишно от стотици туристи. 

В крайна сметка недоволните се заканиха да сезират областния управител на Кюстендил и Омбудсмана на Република България. Те ще внесат и искане в общинския съвет да бъде преразгледано решението на местните парламентаристи,което даде зелена светлина на отдаването под наем на Стобските пирамиди. Само за два дни беше направена подписка, която е подкрепена от над 300 души. 

Чуйте звуковите файлове:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.