Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене изменения в Закона за лечебните заведения в съответствие със Закона за публичните предприятия.

Готвените промени са по отношение на изискванията за избиране и назначаване на членовете на органите за управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения. Това каза председателят на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова, която е и вносител на законопроекта:

„С предлаганите нормативни промени се цели преодоляване на съществуващите противоречия между двата закона и да се създаде яснота по отношение на приложимите за лечебните заведения правни норми“

Проф. Георги Михайлов от БСП коментира:

„Най-важното, за което ние няма да подкрепим това предложение, е, че приравняването на лечебните заведения към предприятия и тяхното третиране по Търговския закон, не отговаря на състоянието на лечебните заведения, нито на интересите на нацията“. 

С 11 гласа „за“ и 5 „въздържали се“ законопроектът беше приет.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Софийския университет се открива новата акедемична учебна година

Най-старото висше училище у нас - Софийският университет "Св. Климент Охридски" -  официално открива новата академична учебна година. Тържествената церемония ще се проведе на открито, в университетската ботаническа градина, като част от мерките за сигурност. За да не се струпват много хора, на тържеството ще присъстват само студентите от първи курс...

публикувано на 01.10.20 в 05:08

Депутатите ще разгледат промени в Закона за оръжията и боеприпасите

Контролът върху производството на оръжия да бъде прехвърлен на икономическото министерство - тази промяна предлагат от ГЕРБ в Закона за оръжията и боеприпасите, който днес депутатите ще гледат на първо четене. Kонтролната дейност, свързана с производството на оръжие, да бъде възложена на Министерството на икономиката и междуведомствена комисия,..

публикувано на 01.10.20 в 04:50

Технически проблем спря операциите на Токийската фондова борса

Операциите на Токийската фондова борса бяха спрени заради технически проблем, съобщават световните агенции. Проблемът е свързан със системата за разпространение на пазарната информация и за момента от борсата не посочват кога търговията ще бъде възстановена. Токийската фондова борса е най-големият пазар на акции в Азия, a заради спирането не..

публикувано на 01.10.20 в 04:30

Американският Сенат прие законопроект за временно финансиране на правителството

Американският Сенат прие законопроект за временно финансиране на федералното правителство до 11 декември, съобщава ТАСС. Долната камара на Конгреса одобри документа в началото на миналата седмица. Финансовата година в Съединените щати приключва на 30 септември и ако няма приет бюджет, може да се стигне до спиране на работата на правителството...

публикувано на 01.10.20 в 04:22
Ярослав Качински

Ярослав Качински става част от правителството в Полша

Лидерът на най-голямата партия в Полша - Ярослав Качински - влиза в правителството. Той става вицепремиер в кабинета на Матеуш Моравецки, съобщи Ройтерс. Преди дни партията "Право и справедливост" и коалиционните й партньори предоговориха условията за сътрудничеството си. Моравецки обясни това с необходимостта да се опрости вземането на решения в..

публикувано на 01.10.20 в 04:00

Русия има сведения за прехвърляне на чуждестранни наемници в района на Нагорни Карабах

Русия разполага със сведения за прехвърляне на чуждестранни наемници в района на спорния анклав Нагорни Карабах, където пети ден продължава въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан. Това съобщиха от руското министерство на външните работи. В публикувана на сайта на ведомството официална позиция се посочва, че наемниците са от Сирия и..

публикувано на 01.10.20 в 01:40

Проекторезолюция настоява за продължаването на наблюдението на съдебната реформа у нас

В проекторезолюция, която комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент трябва да гласува по-късно, се настоява Еврокомисията да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. В документа се отправя искане комисията да..

публикувано на 01.10.20 в 01:24