Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново се откриват Фестивал на занаятите и "Нощ на Самоводската чаршия"

Снимка: Община Велико Търново

Десетки занаятчии, циркови артисти, музиканти и производители на екологично чисти храни участват в десетото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и Фестивала на занаятите, които се откриват днес във Велико Търново и са част от програмата за честванията на 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Предстоят шест прекрасни дни и вечери с концерти, циркови демонстрации, занимания в работилниците на майсторите и базар на занаятчийски стоки и храни, посочи Нелина Църова, директор на общинската дирекция "Култура" във Велико Търново: 

„Много музика, много артистични изпълнения, демонстрации на занаяти, детски работилници на прекрасно украсената с 320 разноцветни хвърчила емблематична Самоводска чаршия“.

За първи път на предстоящото издание на „Нощ на Самоводската чаршия“ и Фестивала на занаятите ще има игра със селфита. Целта е да популяризират традициите на народните художествени занаяти, съхранени на архитектурно-етнографския комплекс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят ѝ Мугур Исъреску, цитиран от Аджерпрес. Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на град Вугледар. Защитниците на града са обкръжени от запад, юг и изток, а пътят за отстъпление на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41