Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорите избират своя нов представител във ВСС

Гешев: Прокуратурата отново трябва да отстоява независимостта си

| обновено на 19.09.20 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата отново трябва да отстоява независимостта си - това обяви главният прокурор Иван Гешев в началото на Общото събрание на прокурорите за избор на техен представител във Висшия съдебен съвет.

Единственият кандидат е военният прокурор Евгени Иванов, който също акцентира в изказването си на независимостта на държавното обвинение.

Над 1500 са имащите право на глас прокурори. В залата дойдоха малко над 300, затова и Общото събрание започна с час по-късно в условията на падащ кворум - с кратко обръщение на Обвинител номер едно Иван Гешев, което той почти светкавично качи и в Туитър.

Евгени Иванов, който е председател на Асоциацията на прокурорите, декларира, че ще бъде непримирим към всички опити за въздействие върху прокуратурата. "Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура", каза в словото си той.

Четири въпроса получи Иванов - отново с акцент "независимостта на прокурорите". След което събранието беше закрито. Гласуването ще е точно след седмица, като огромната част от обвинителите са избрали да го направят по интернет.

Малка група протестиращи използва събитието, което премина при засилени мерки за сигурност, за да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

При откриването на Общото събрание Иван Гешев обяви предстоящия избор като много важен, във важен момент, когато прокуратурата отново трябва да отстоява своята независимост в контекста на интереса на българските граждани. Няколко минути след като каза това в залата Гешев пусна и пост в Туитър със същите думи и снимки от форума. 

Общото събрание започна с час по-късно заради липса на кворум. Според правилата, след като изтече този час, не е необходимо присъствието на половината от имащите право на глас. 

Предстои единственият кандидат да изложи своята концепция, а ако присъстващите имат въпроси, да му ги зададат. Избира се и органи, свързани с този избор, а в това време - отново в рамките на присъствието си в залата, Иван Гешев пусна туит по повод 102 години от Дойренската епопея.

Евгени Иванов

Мястото, за което е номиниран Евгени Иванов, се оваканти след оставката на Даниела Машева, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев. 

В концепцията си Иванов обявява за свои приоритети създаването на стандарти за дисциплинарните производства, мотивиране на работещите и почтените прокурори, преодоляване на нежеланието на магистратите да подпомагат законодателния процес, по-високи застрахователни обезщетения.

Евгени Иванов е и председател на Асоциацията на българските прокурори. Той беше издигнат за съдебен кадровик от ръководители на различни звена на държавното обвинение.

Право да гласуват за единствения кандидат имат 1531 прокурори. От тях над 1312 са декларирали, че ще го направят електронно. За да довърши мандата на Даниела Машева, Евгени Иванов трябва да получи повече от половината от действителните гласове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31