Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Оставането на власт топи политическия капитал на Борисов и на ГЕРБ

За Цветанов няма да е проблем да отцепи структури, които сам е изграждал, смята политологът

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

Оставането в управленска позиция на настоящето правителство и на Бойко Борисов стопява както политическия капитал на ГЕРБ, така и неговия личен политически капитал. Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

"Ако Бойко Борисов направи крачка назад и се опита да преподреди редиците си – на партията си, на съмишлениците си, с оглед на предстоящите избори, едно експертно или програмно, коалиционно правителство би било победа в този смисъл. Но това също носи своите рискове, тъй като не се знае колко време би могло да издържи едно подобно експертно правителство начело на страната и то може да бъде само кратка прелюдия към служебно правителство“, коментира Минчев в предаването "12+3".

В коментара си по предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за експертен кабинет, Огнян Минчев посочи, че позицията на Каракачанов е опит да съхрани собствената си политическа позиция и политическо наследство, ако Борисов "изгърми" по време на сегашното противопоставяне.

"Ако в един момент самият премиер или настоящата политическа конфигурация се наложи да направят крачка назад, вследствие на протеста или на други, съпътстващи протеста явления, протичащи зад сцената, то тогава на обществото и държавата остава един основен политически избор – или служебен кабинет начело с Радев, или програмно коалиционно правителство, което да доведе страната до предсрочните избори."

В зависимост от развитието на ситуацията може да се оцени всеки от вариантите, допълни Минчев. Според него в началото на протестите служебен кабинет е имал повече шансове, а сега с отслабване на силата на протестите се налага като по-вероятен вторият вариант – на коалиционно-експертно правителство„Ако настоящето правителство не удържи позициите си и не продължи да управлява, на висока цена, разбира се, през следващите месеци или дори до датата следващите избори.“

Относно предлагания от т.нар. Отровно трио план за България в пет точки Огнян Минчев отбеляза, че „тези пет точки не могат да бъдат план" и че "тези пет точки, написани на коляно, може да ги напише всеки средно интелигентен човек, който познава проблемите на България."

На практика това е една от основните критики към протеста – лидерите му отказват да очертаят хоризонт, който този протест преследва, подчерта доц. Огнян Минчев.

Един протест има смисъл тогава, когато се превръща в обществено движение, трансформиращо гражданската енергия за съществена политическа промяна. За съжаление този протест няма подобна енергия, смята Минчев. По думите му отвъд оставките на премиера и главния прокурор, нямаме абсолютно никаква ориентация в каква посока лидерите на този протест ще поведат обществото.

Гневът, свързан със статуквото, много лесно се трансформира в омраза, а при настоящия протест тя е прекалено много концентрирана, особено в редовете на тези, които се смятат за негови лидери, изтъкна още политологът. 

Запитан колко от ГЕРБ ще „отхапе“ Цветан Цветанов с учредяването на своята партия, Минчев отбеляза, че едва след охлаждането на отношенията между Борисов и Цветанов премиерът е взел мерки да изгради „по-стабилна своя подкрепа в някои от ключовите крепости на Цветанов в регионалните организации на ГЕРБ“.

„Очевидно е, че за Цветанов няма да бъде проблем да отцепи и присъедини определени структури, които сам е изграждал. Въпросът е каква част от избирателите, които стоят зад тези структури, ще преминат от ГЕРБ към партията на Цветанов“, отбеляза Огнян Минчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален. Това заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България" "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове

Русия е използвала няколко групи ударни дронове за атаки в Украйна тази нощ. Двама души са загинали и повече от 20 са били ранени при руските нападения през изминалия ден. Руските атаки с дронове са били насочени към Киевска и Житомирска област от север, а от юг към Днепропетровска и Николаевска област. Одеска област е била атакувана с..

публикувано на 05.07.24 в 08:20
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизионния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00