Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли модернизацията на танковете Т-72 да компенсира забавената нова техника за пехотата

Илюстративна снимка
Снимка: БГНЕС

Израелски консорциум е предложил ремонта на танковете Т-72, съобщиха за „Хоризонт“ от Министерството на отбраната. Само преди седмица Министерският съвет прие решение, свързано с модернизацията на Т-72.

Какво трябва да се направи и колко ефективна ще бъде модернизацията във време, когато Сухопътните войски очакват старта на проекта за нова техника?

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че вече има направен заводски ремонт на 13 танка Т-72. По различни източници сумата е над 5 милиона и 140 хиляди лева. Новото начинание обаче не е ремонт, а модернизиране, пояснява Каракачанов. „В момента сме заделили средства за модернизация на първите 40. Това ще се върши пак в български завод.“

За проекта за модернизация се говори от началото на годината. За първи път обаче се споменава бройка – 40 танка за модернизиране. Няма обявена точна сума, но най-вероятно тя ще се движи в порядъка на между 50 и 80 милиона лева, уточнява заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Пред „Хоризонт“ той обяви, че досега само една фирма – от Израел, е изпратила оферта след запитване.

Още през февруари от израелската фирма заявиха интерес към модернизацията на Т-72 и показаха възможностите на оръдията, с основния аргумент за българската страна - един нов танк струва между 5 и 7 млн. долара, а модернизацията му е в пъти по-евтина.

Генералът от запаса Гиньо Тонев посреща положително идеята за модернизация на танковете Т-72. Определя го като „добър ход“ на военното министерство, „отдавна очакван“.

Гиньо Тонев е сред висшите военни от средата на 90-те години, преминал е през командването на бившата Трета армия, Сухопътните войски и е бил заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия. Генералът от запаса е сигурен, че дори и във времето, в което се водят кибервойни, военната техника трябва да я има. 

Все още не е настъпило това време, в което техниката да не е необходима“, изтъква Тонев. По думите му никоя страна не си позволява да снема от въоръжение бойна техника и драстично да намалява личния си състав. „Вземете нашите съседи - Турция, Гърция. Членуваме в един пакт. Турция и Гърция не са пипнали и един войник.“

Т-72 е танк с добра база, категоричен е бившият командир на Сухопътните войски.

„Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски“, написа правителството преди дни в мотивите за започване на проекта. Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат.

Проектът на танковете Т-72 ще се случи на фона на забавени процедури за закупуване на нова техника за пехотата. За проекта на стойност близо милиард и половина лева има двама финалисти. Предположенията са, че договор ще има догодина.

Затова и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков е повече оптимист за модернизацията на техниката за Сухопътните войски, отколкото за купуването на нова.

Като бивш командващ Сухопътните войски генералът от запаса Гиньо Тонев обаче припомня, че модернизацията на танковете не трябва да става за сметка на забавянето на купуването на нова техника.

Трябва да се закупи нова, модерна техника, перспективна, която да има годност, перспектива поне за 20-30 години напред.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09