Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Маринов: Депресивните и тревожните разстройства бележат ръст

Проф.Петър Маринов
Снимка: facebook.com

Болката е най-фундаменталният въпрос на медицината и трябва да се разглежда интердисциплинарно“, коментира в предаването „Преди всички“ , председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, във връзка с конференцията на тема "Болката", с която ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването на Колегиума на частната психиатрия. Ще бъде връчена и годишната награда за принос към българската психиатрия.

„Разбира се, психиатрията се справя изключително с душевната болка, но тя е свързана силно и с телесните болки. Колегиумът по частна психиатрия успя да изгради серия от консенсусни становища, които станаха гръбнакът на медицинския стандарт по психиатрия.

Започнахме да издаваме специализирано списание по психиатрия – „Рецептор“. Водещи световни психиатри са гостували у нас на годишните конференции. И сме вече член на Европейската психиатрична асоциация“. Това отчете проф. Маринов.

Той добави, че имат признание у нас като специалисти.

По темата за битовите условия в психиатриите проф. Маринов посочи, че те са различни в различните болнични заведения.

„Друг е въпросът, че не се развиваха дневните центрове и защитените жилища. Това обаче вярвам, че ще се промени. Имаме комисия от ЕПА, която даде ясни послания за промени у нас.“

Във връзка с пандемията Covid 19 и влиянието върху хората, специалистът обясни:

„Има две проучвания, които показват, че честите психични заболявания са по-леки като състояние, а редките са по-тежки - като депресивни и тревожни разстройства, които бележат известен ръст.

Самата тема Covid 19 е темата Страх. Ирационален, надхвърлящ реалната опасност и темата навлезе като тема на мисловни отклонения. Това е доста неприятно, защото това влошава общата клинична картина.

Но ние трябва да се адаптираме и да лекуваме тези болни. При всички случаи Covid 19 оказва мощно въздействие върху психиката на всички хора, и на тези които не вярват в него“.

За ситуацията в училищата проф. Маринов посочи, че картината носи песимизъм:

„Ние трябва да свикнем да живеем с вируса. Но разбира се, стресът в детската възраст се повишава. От друга страна има позитивизъм – световната наука е форсирана да направи ваксина и това ще стане скоро, надявам се.“

„Добре е, ако медиите имат една обща стратегия за отразяване на проблемите на психично болните у нас, за да не се търси само сензацията",  пожела си експертът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването се задълбочават

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването в редица общини на страната се задълбочават.  Очното в Шумен - пред закриване Пример за тежката ситуация е очното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Заради хроничния кадрови дефицит то е пред закриване. В момента отделението се обслужва от 2 лекарки, които са..

публикувано на 22.02.24 в 11:27

Критичен недостиг на кръв в страната. Броят на кръводарителите намалява драстично

Районният център по трансфузионна хематология в Плевен има спешна нужда от кръводарители. Броят на кръводарителите намалява драстично навсякъде. "Няма кръв. Болници, които се откриват, искат да получават клинични пътеки, ресурс от Здравната каса. Обаче кръводарителите са 170 000 (за цялата страна – бел. ред.). Не можем да ги..

публикувано на 22.02.24 в 09:10
Йоаким Каламарис

Проф. Йоаким Каламарис: Ако не бяхме аз и съдия Цариградска, едва ли щяхме да говорим за конкретни имена, свързани с Нотариуса

Ако не бяхме ние и съдия Цариградска, едва ли щяхме да говорим за конкретни имена, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса . Това заяви пред БНР проф. Йоаким Каламарис, икономист и бизнесмен, един от потърпевшите от машината за натиск.  Разкритията около схемата за изнудвания на убития Мартин Божанов – Нотариуса продължават. Вече има две комисии –..

публикувано на 21.02.24 в 13:55

Обучават учители как да работят с изкуствен интелект

Тази седмица във Варна учители и директори ще се обучават как да работят с изкуствен интелект и ще дискутират подготовката на училищния екип за работа по СТЕМ във връзка с предстоящото изграждане на СТЕМ център във всяко училище в страната.  "Не е важно дали технологията ни харесва или не. Технологията я има и тя навлиза много бързо. Учителите..

публикувано на 21.02.24 в 10:09

Ще постигне ли обратен ефект отпадането на студентските такси? Опасенията на ректорите и бизнеса

Съветът на ректорите излезе със специално становище по темата.  Има много въпросителни, на които трябва да се даде отговор. За тази година има финансиране, но за следващите не сме убедени, че има. Трябва някой да финансира това . Тази позиция изрази пред БНР акад. Христо Белоев, заместник-председател на Съвета на ректорите и бивш ректор..

публикувано на 20.02.24 в 11:29
Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов: Бездействието на институциите позволи на мобилните оператори да вдигнат цените с около 10% през 2023-та

Колективният иск може да има успех и да даде резултат, стига да се подходи към предявяването на такъв иск професионално, а не с фойерверки и големи кашони . Това заяви пред БНР Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите и бивш заместник-министър на икономиката, по повод колективните искове, внесени в съда..

публикувано на 20.02.24 в 08:17

Йонка Бакърджиева: Испанските туристи възприемат България като Индия и Непал, но за Европа

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация . Ръстът им се е увеличил с над 10%.  Това каза в интервю пред БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.  Последните 2 години има засилване на испанските туристи – над 10%. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 12:19