Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Петър Маринов: Депресивните и тревожните разстройства бележат ръст

Проф.Петър Маринов
Снимка: facebook.com

Болката е най-фундаменталният въпрос на медицината и трябва да се разглежда интердисциплинарно“, коментира в предаването „Преди всички“ , председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, във връзка с конференцията на тема "Болката", с която ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването на Колегиума на частната психиатрия. Ще бъде връчена и годишната награда за принос към българската психиатрия.

„Разбира се, психиатрията се справя изключително с душевната болка, но тя е свързана силно и с телесните болки. Колегиумът по частна психиатрия успя да изгради серия от консенсусни становища, които станаха гръбнакът на медицинския стандарт по психиатрия.

Запознахме да издаваме специализирано списание по психиатрия – „Рецептор“. Водещи световни психиатри са гостували у нас на годишните конференции. И сме вече член на Европейската психиатрична асоциация“. Това отчете проф. Маринов.

Той добави, че имат признание у нас като специалисти.

По темата за битовите условия в психиатриите проф. Маринов посочи, че те са различни в различните болнични заведения.

„Друг е въпросът, че не се развиваха дневните центрове и защитените жилища. Това обаче вярвам, че ще се промени. Имаме комисия от ЕПА, която даде ясни послания за промени у нас.“

Във връзка с пандемията Covid 19 и влиянието върху хората, специалистът обясни:

„Има две проучвания, които показват, че честите психични заболявания, които са по-леките, а редките са по-тежки, като депресивни и тревожни разстройства бележат известен ръст.

Самата тема Covid 19 е темата Страх. Ирационален, надхвърлящ реалната опасност и темата навлезе като тема на мисловни отклонения. Това е доста неприятно, защото това влошава общата клинична картина.

Но ние трябва да се адаптираме и да лекуваме тези болни. При всички случаи Covid 19 оказва мощно въздействие върху психиката на всички хора, и на тези които не вярват в него“.

За ситуацията в училищата проф. Маринов посочи, че картината носи песимизъм:

„Ние трябва да свикнем да живеем с вируса. Но разбира се, стресът в детската възраст се повишава. От друга страна има позитивизъм – световната наука е форсирана да направи ваксина и това ще стане скоро, надявам се.“

„Добре е, ако медиите имат една обща стратегия за отразяване на проблемите на психично болните у нас, за да не се търси само сензацията",  пожела си експертът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгения Александрова: Надявам се онкоболниците да не разкриват Covid отделения

„ Тревожно е да се мисли, че в специализираните болници за онкологични заболявания може да се разкриват Covid отделения“ . Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Александрова, председател е на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. „Като се има предвид тежестта на злокачествените заболявания и нарушения имунитет на..

публикувано на 28.10.20 в 12:11
Весела Чернева

Анекс към договора със Северна Македония е врата за излизане от задънената улица

Анекс към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония би означавал препотвърждаване на намеренията, заложени в този договор. Това каза пред БНР  Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. „Има нужда от излизане от тази задънена ситуация, в която се намират двустранните отношения“,..

публикувано на 27.10.20 в 10:03
Д-р Димитър Петров

Димитър Петров: Ако това е пандемия, трябва да започне да се финансира директно от държавата

„Най-вероятно няма да разберем причините за оставката на началника на СРЗИ д-р Данчо Пенчев , но това, което се направи няколко дена по-рано от министерство на здравеопазването - да се изиска всички болници да разкрият Covid отделения породи голямо напрежение “. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Димитър Петров, бивш подуправител..

публикувано на 27.10.20 в 08:30

До края на годината представят модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност . Това съобщи пред БНР Цвета Наньова от екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите, след призива на Европейската комисия страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като..

публикувано на 26.10.20 в 11:38

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората . Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто..

публикувано на 23.10.20 в 13:24

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“. "Системата за медицинска..

публикувано на 23.10.20 в 10:30

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Може ли нещо да е по-минимално от минималното?  Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“. Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за..

публикувано на 22.10.20 в 12:20