Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

50-и Конгрес на БСП - очаквания и резерви

Снимка: БГНЕС

БСП отново събира интерес и очаквания и от симпатизанти, и от медии. 50-и Конгрес ще заседава през почивните дни в НДК. Предстои приемането на нов Национален съвет.

Въпреки че преизбирането на Корнелия Нинова за председател на партията е успех, то поражда нови линии на въпроси както сред конкурентите ѝ, така и сред част от членовете на БСП.

Дали левицата ще бъде по-силна? Ще успее ли да се впише в политическата ситуация и да натрупа доверие сред повече избиратели?

Двудневната работа ще породи и сблъсъци. Резерви има.

Пред „Хоризонт“ Янаки Стоилов изрази очакването си за сериозна работа на Конгреса:

„Искам да доминира конструктивен и критичен дух. Има проблеми с реализацията на документи, когато е на власт. Важно е Конгресът да набележи тази политика и да излъчи тези хора за колективно ръководство на партията, които искат и могат да осъществят такава политика, която да бъде подкрепена от повече лявооринетирани хора в България“.

Според него е крайно време БСП да покаже, че е социалистическа партия в своята реална дейност.

Депутатът Филип Попов коментира, че БСП е сплотена, „но няма място за предатели“:

„Партията е мобилизирана и сплотена, готова за избори… Корнелия Нинова успя да консолидира БСП… В партията има място за всички можещи и знаещи хора, искащи да работят за БСП. Тези, които защитават частни бизнес интереси, нямат място, защото не са свободни. Няма как да защитават интересите на партията, когато са зависими“.

Чавдар Георгиев очаква сериозен анализ за здравето на БСП:

„БСП е изправена пред важни предизвикателства, свързани с общата обществено-политическа обстановка. Към този момент не се доказва като водещата партия, която може да поведе обществото в борбата срещу корупцията и да се появи като алтернатива на днешното управление... На мястото на Корнелия Нинова не бих се чувствал добре при такива показни резултати, които бяха предизвестени. Беше ясно, че няма реална конкуренция. Този избор беше излишен. Ще сгреши, ако си помисли, че наистина партията стои монолитно зад нея. Ще направи и друга грешка, ако се опита на базата на тези резултати да потуши всякакво инакомислие“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Университетската болница „ Д-р Георги Странски“ в Плевен с ново Covid отделение

В Университетската болница „ Д-р Георги Странски“ в Плевен разкриха ново отделение за болни от коронавирус в клиниката по вътрешни болести. Медицински сестри са командировани в Инфекциозната клиника, за да са в помощ на екипите. Говорителят на болницата Момчил Цветков посочи: "Клиниката по инфекциозни болести се напълни. В нея има и други..

публикувано на 28.10.20 в 14:23

Пет хиляди деца в Северозапада нямат мобилни устройства за онлайн обучение

Сдружение „Фикама“ организира благотворителна кампания „Образование за всеки“ в подкрепа на деца, лишени от достъп до дистанционно обучение. Сдружението работи в района на Северозападна България . По данни на местните инспекторати по образование над 5 хиляди са децата, които не разполагат с устройства, без достъп до интернет са над 4 хиляди..

публикувано на 28.10.20 в 14:09

Археологическият музей в Пловдив няма да приема посетители до 10 ноември

До 10 ноември ще бъде затворен за посетители Археологическият музей в Пловдив. Причината е установена коронавирусна инфекция при  четирима служители, обслужващи експозицията. Работещите в администрацията и археолозите продължават работа при закрити врата. В зависимост от това как се развива епидемичната обстановка ръководството на музея ще..

публикувано на 28.10.20 в 14:06

Ново удължаване на валидността на документите за самоличност

С промени в Закона за мерките по време на извънредното положение депутатите от правната парламента комисия гласуваха за поредното удължаване на срока на валидност на документите за самоличност. По предложение на ГЕРБ се дава нов шестмесечен гратисен период за  лични карти, шофьорски книжки и международни паспорти, чиято валидност изтичат до края..

публикувано на 28.10.20 в 13:58
Илюстрация: Георги Цветков

Как оцеляват хората с увреждания в условията на пандемия

Как оцеляват хората с увреждания в условията на андемията? Помогна ли им държавата да преодолеят тежките проблеми - както здравословни, така и социални? Защо за тях изолацията се оказа най- познатото нещо в живота им.   Илонка Чучкова е от малкото хора, на които инвалидната количка не им е попречила да работят и да са независими. Нещо..

публикувано на 28.10.20 в 13:54

Образователни центрове и занимални пред фалит, искат помощ

Собственици на частни школи, занимални и  образователни центрове алармират, че са пред фалит заради предстоящото прекратяване на присъствените занимания в тях от утре за срок от 14 дни, съобразно заповедта на здравния министър. В позиция до Министерския съвет и Министерствата на образованието и здравеопазването собствениците на частни школи,..

публикувано на 28.10.20 в 13:50

Д-р Арнаудов, КОЦ Шумен: Разкриваме Covid сектор в противоречие със закона

Със заповед на директора на РЗИ - Шумен се разкрива Covid сектор в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в града. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда - за палиативни грижи, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. Пациентите от отделението по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по гастроентерология...

публикувано на 28.10.20 в 13:36