Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светла Стайкова:

Пандемията ще остави трайни последици у най-малките и тийнейджърите

В училищата има свръхсензитивност към мерките и коронавируса

Светла Стайкова
Снимка: Личен архив

„Последните изследвания сочат, че за периода от началото на пандемията досега има увеличение на случаите на търсене на психологическа помощ от родители за децата им заради трудности в поведението им“, каза пред БНР Светла Стайкова, клиничен психолог в Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“ , УМБАЛ „Александровска“:
„Това си го обясняваме с факта, че родителят е свикнал да контактува с малкото дете в една по-отворена среда, навън, а се наложи месеци наред деца и родители да бъдат заедно затворени на едно място. Друго проучваане сочи, че се регистрира позитивно повлияване на тревожността у децата в периода на карантина с предлагане на онлайн занимания, насочени към изкуство, хумор, забавления, за да се създава конструктивна нагласа към ограниченията“, поясни психологът.

Най-трайни последици пандемията ще остави у децата от 0 до 4-5 години и у тези между 12 и 18 години, акцентира Светла Стайкова и поясни:

„Децата са най-уязвимата група от населението. Има няколко фактора от ключово значение в развитието им – едно от тях е възрастта на детето. Две са критичните възрасти – това е ранното детство от 0 до 5 години, когато вредните ефекти могат да повлияят върху психичното и физическото му здраве, а знаем как кризата и пандемията се отрази на някои от семействата. Другата критична възраст е 12-18 години, когато децата искат да станат самостоятелни и да имат по-силни връзки със другите, а карантината точно това им отне.“

Психологът обърна внимание, че другите два фактора от значение за последиците от пандемията са зависимостта на детето от родителите си и силната връзка, която детето има с близките си. Ако тази връзка е силна, то няма да бъде затруднено.

„Продуктивният подход за поднасяне на информацията за мерките в тази епидемия е да се казва истината, но по разбираем и достъпен начин. И рисковете да се представят не като негативни последици, а като позитивен подход, който ще ти помага и ще пази и теб, и останалите. Но информацията, която се подава към децата за всичко това, трябва да бъде уеднаквена от институциите у нас, да няма разминаване при нея. Иначе това ще ги обърка и те няма да знаят какво да предприемат", съветва специалистът.

На въпрос как да се подходи сега, когато ученици попадат в ситуация, в която съученик може да се почувства зле в клас, психологът посочва, че действително се наблюдава една свръхсензитивност към това:

„И на детето се гледа като на потенциална заплахаотделяме го, вместо да му отделим внимание и грижа. Гледаме на него като на врагА може точно сега да извлечем позитивите от ситуацията и да обясним на децата, че трябва да се държат с емпатия към другия, че това, което се случва, не зависи от него…Ако им покажем как да се държат в такъв момент с конструктивни модели – няма да има такава стигма. Но стигмите идват от възрастните.“

Психологът посочи, че при деца с астма, с проблеми, свързани със сензорни нарушения или деца със специални образователни последици, Центърът за превенция и контрол на заболяванията в САЩ препоръчва адаптиране на изискванията към противоепидемичните мерки, особено носенето на маски.

„Има деца със слухови проблеми, деца от чуждоезикова среда и учител с маска няма да може да им предаде материала", изтъква специалистът.

Освен клиничен психолог, Светла Стайкова е и главен асистент в Катедра по психиатрия и медицинска психология в Медицинския Факултет, МУ - София.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приносът на Обединение "Мизия" към библиотечното краезнание

module="Media" entry="Audio" title="Репортаж на Латинка Светозарова в предаването ''Закуска на тревата''" url="http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2020/10/31.10 Latinka-zakuska.mp3" download="false" class="" ] На 1 ноември - Денят на народните будители, отдаваме почит на родолюбивите просветители, сред които са и българските краеведи...

публикувано на 31.10.20 в 11:53

Русана Бърдарска: Бъдещето ще е по-лошо от настоящето

Русана Бърдарска е автор на книгата "Опитът" и преводач в Европейската комисия. В едно поздравление за 24 май, вдиеобръщение към българите емигранти, Бърдарска каза, че езикът е нашата родина. "Това е онази съкровена родна стряха, иначе клиширана - родината в сърцата ни, това е нашата родина, езикът е нашата родина, която ние трябва..

публикувано на 30.10.20 в 13:28

Поредният атентат във Франция показва крах на френската система да интегрира голям брой хора

„ Изключително тежък е контекстът на този пореден терористичен акт във Франция , в Ница вчера“, коментира в „Преди всички“ Стефан   Манов пряко от Тулуза  - Франция за страната, която се намира между терора, коронавируса и мюсюлманския бойкот. „ В рамките на един месец във Франция се отбелязаха три терористични акта . Започна се с опита за..

публикувано на 30.10.20 в 10:37

Частни школи и учебни центрове ще фалират при продължително затваряне

Много от частните образователни школи и занимални ще бъдат изправени пред реална заплаха от фалит, ако останат затворени за продължителен период от време заради противоепидемичните мерки. Това предупреди пред БНР Миглена Генчева, която е собственик на такава школа. „Март месец, когато ни затвориха за няколко месеца, има колеги, които фалираха,..

публикувано на 30.10.20 в 10:21

Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19

Българското правителство пропусна да проведе обяснителна кампания, с която да информира и да подготви хората за втората вълна на коронавируса . Така смята Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в голяма канадска телекомуникационна компания. Сънародникът ни, който живее и работи в провинция Онтарио, е на мнение, че лятото е било..

публикувано на 30.10.20 в 08:28
Американците демонстрират висока активност на предварителните избори за президент.

Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година. Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за..

публикувано на 29.10.20 в 12:49

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път. „Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите , това ще даде необходимата тежест на отрасъла“,..

публикувано на 29.10.20 в 11:53