Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частични местни избори в 13 области

| обновено на 27.09.20 в 13:20
Автор:
Снимка: Ани Петрова

В 13 области на страната се провеждат частични местни избори за кметове на кметства (в 19 населени места) и за кметове на общините Стрелча и Септември.

Това е първият вот в страната на фона на пандемията от Covid-19, който преминава при спазване на противоепидемични мерки.

До момента няма сигнали за нарушения при гласуването в общините.

Към 10 часа избирателната активност в община Септември е едва 6%. Там кандидатът за кмет е един, издигнат от инициативен комитет, което вероятно обяснява и ниската до момента избирателна активност.

Иначе изборите преминават спокойно, каза председателят на общинската избирателна комисия Виолета Близнакова:

"Има доброволци, които раздават маски на тези, които са си ги забравили. Влизат по един човек в секция. Пред сградата, в която е секцията не се допуска да има струпване".

Оспорван избор в община Стрелча, където кандидатите за кмет са трима. Там правото си на вот са упражнили 15% от гласоподавателите. Председателят на общинската избирателна комисия Нонка Спасова каза:

"До нас в момента няма сигнали за нарушаване на изборния ден. Регулярно се почистват и се дезинфекцират помещенията".

В общините Септември и Стрелча се стигна до частичния вот, след като досегашните кметове бяха предсрочно отстранени - в Септември заради доказан конфликт на интереси, а в Стрелча поради паралелно притежаване на частна фирма.

Оспорван избор се очаква в община Стрелча. Кандидатите за кмет там са трима. В надпреварата участва и досегашния кмет на общината.  В Септември изборът е предизвестен, тъй като кандидатът за кметския пост е един и това е съпругата на досегашния кмет.

Въпросът е дали това ще стане още на първия тур.

Спокойно протича и изборът за кмет в беловското село Аканджиево.

В ямболското село Тенево кандидатите са трима. Издигнати са от ГЕРБ, партия Обединена социалдемокрация и независим кандидат, подкрепен от БСП.

Частични избори за кмет ще бъдат произведени и в две села в общините Момчилград и Ардино. Само една партия е издигнала свои кандидати. Изборите в двете села бяха насрочени, след като кметът на Брезен подаде оставка, а на Соколино беше назначен за заместник кмет на община Момчилград.

Около 20 % е избирателната активност при частичния вот за кмет на кюстендилското с Овчарци, община Сапарева баня към обяд.

Изборният ден преминава спокойно.

По последни данни броят на жителите на село Овчарци, имащи право на глас, е 847.

В частичния избор за кмет на кметство участват двама кандидати.

При висока избирателна активност, спазване на противоепидемичните мерки и без нарушения протичат частичните избори в белослатинското село Соколаре. За кмет на селото вече са гласували повечето от половината от  470 -те избиратели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39