Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарците отхвърлиха предложението за анулиране на споразумението с ЕС

| обновено на 27.09.20 в 19:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарските избиратели отхвърлиха предложението на дясна партия за анулиране на споразумението с ЕС, позволяващо свободно движение на хора. Агенция "Ройтерс" цитира прогнозни резултати на Швейцарското радио и телевизия, според които 63 на сто от гласоподавателите са гласували срещу предложението.
 
Още преди днешния референдум социологическите допитвания показваха, че повечето избиратели са против плана, който щеше да даде на Швейцария едностранен контрол върху имиграцията, но щеше сериозно да наруши връзките ѝ с ЕС, най-големия ѝ търговски партньор. 

Избирателите гласуваха с мнозинство в подкрепа на предложението за отпуск по бащинство от две седмици. Това сочат предварителните резултати от днешния вот, предаде  "Франс прес".


Според бернския институт за проучвания gfs-Bern час след приключването на вота 61 на сто от анкетираните са подкрепили това предложение. От 2005 година в Швейцария майките, които работят, има право по закон на 14 седмици платен отпуск след раждането на дете. Работещите бащи обаче имаха възможност да вземат само два дни платен отпуск, припомня АФП.

По въпроса за подновяването на бойната авициация швейцарците вероятно също са подкрепили предложението страната им да похарчи максимум 6 милиарда франка или 6,5 милиарда евро за закупуването на нови самолети. Според проучванията по този въпрос със "за" са гласували 50 процент при допустима грешка от близо 3 процентни пункта.

Въздушните сили на Швейцария разполагат в момента с 26 машини Еф-5 Тайгър от близо 40 години, които използват само за обучение, както и с 30 Еф/Ей-18, които трябва да бъдат извадени от употреба към 2030 година.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства резултатите от референдума в Швейцария. "Около 1.4 млн. граждани на ЕС живеят в Швейцария и 450 000 швейцарци в Общността. Още 320 000 граждани на ЕС прекосяват швейцарската граница всеки ден, за да отидат на работа. Швейцарските граждани показаха, че ценят тези връзки", подчертава фон дер Лайен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в страната, . 65-годишният Султан Ибрахим положи клетва на 31 януари. Днешната коронация в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на тримата заподозрени са повдигнати обвинения.  Твърди се, че кибератаките са извършени срещу сайтове..

публикувано на 20.07.24 в 17:11

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер, организиран от полк. Щауфенберг и негови съмишленици. В реч по повод годишнината германският канцлер Олаф Шолц призова за защита на демокрацията. "Демокрацията зависи от неуморните усилия на всеки един гражданин срещу екстремизма. Това убеждение обединява и участниците в съпротивата в..

публикувано на 20.07.24 в 17:03

Председатели на младежките структури на ДПС се срещнаха с Ахмед Доган

Председатели на младежките структури на ДПС от страната се срещнаха с почетния председател на партията Ахмед Доган в имота му в "Росенец", на която са засвидетелствали своята подкрепа. Това  съобщи съпредседател на младежта организация Танзер Юсеинов: "Видяхме се с почетния ни председател д-р Ахмед Доган. С него си говорихме за ситуацията в партията...

публикувано на 20.07.24 в 16:50
Реджеп Ердоган

Ердоган: В Кипър не е възможно федерално решение

В Кипър не е възможно федерално решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред военния парад в северната част на Никозия за отбелязване на 50-годишнината от турската инвазия на острова. В съобщение по повод черния юбилей Европейският съюз призова всички участващи в Кипърския въпрос страни, и особено Турция, за..

публикувано на 20.07.24 в 16:28

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия. След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От Здравната каса предупреждават, че те не изпращат по електронна поща информация, свързана със..

публикувано на 20.07.24 в 15:51