Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Нагорни Карабах обяви, че отива на бойната линия

| обновено на 03.10.20 в 16:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азербайджанските военни са прехвърлили нови сили в Нагорни Карабах, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян. По-рано Баку заяви, че азерските военни сили са завзели нови опорни пунктове по линията на съприкосновение в Карабах.

Грузия опроверга появилата се информацията, че сирийски бойци се придвижват от Турция към Азербайджан през нейна тетория. Според ръководителя на Държавната служба за сигурност Григол Лилуашвили, целта на подобни деазинформации е да засилват нарежението в региона. 
Баку и Ереван и днес продължиха да си разменят взаимни обвинения за ескалацията на бойните действие за Нагорни Карабах.

„През нощта имаше ожесточени боеве", написа Ованисян във Facebook.

На свой ред президентът на непризнатата Нагорно-Карабахска република Араик Арутюнян заяви, че отива на предната линия заедно със спецсилите.


„По цялата линия на съприкосновение вървят тежки боеве с различна интензивност. На артилерийски обстрел са подложени градове, включително столицата Степанакерт, нацията и родината са застрашени... Следователно, заедно с подразделенията на спецчастите, отивам на предната линия, да поема своята част от боя, защото на предната линия ще бъде по-полезен отколкото в тила”, написа Арутюнян във Facebook.

Министерството на отбраната на Армения, цитирано от ТАСС, съобщи, че рано тази сутрин азербайджански въоръжени сили са минали в настъпление в Нагорни Карабах. По северното и южното направление на региона продължават ожесточени боеве; арменски подразделения спират напредването на противника, информира чрез "Фейсбук" прессекретарят на ведомството г-жа Шушан Степанян. Според министерството в Нагорни Карабах са свалени днес три самолета от бойната авиация на Азербайджан.

Азербайджанското отбранително ведомство опроверга съобщението и заяви, че не е бил свален нито един боен самолет от ВВС на страната. Ударни дронове на Азербайджан "продължават да унищожават бойната техника на арменските сили", увери шефът на пресслужбата на министерството Вагиф Даргяхлъ.

Ситуацията на фронта е напрегната, се казва в съобщение от азербайджанското министерство на отбраната, което съобщава за "ожесточени боеве по цялата фронтова линия". "През нощта бе прекратена бойната активност на противника по различни направления на фронта, нанесени му бяха съкрушителни удари", заявява ведомството.

Азербайджанската армия заяви междувременно в комюнике, цитирано от АФП, че е превзела позиции на сепаратистите и е "прочистила територията от неприятелски войски",

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза в интервю за телевизия "Ал Джазира", че форматът на Минската група на ОССЕ - т. нар. тройка съпредседатели - трябва да бъде запазен, но при условие страните да останат неутрални.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев

"Смятаме, че трите страни (Русия, САЩ и Франция, бел. ТАСС) трябва да работят съвместно и занапред, ако всички те запазят своя неутралитет. Това е важно", заяви Алиев в интервюто, чийто текст е качен днес на официалния му сайт.

Азербайджан е категорично против прерастването на карабахския конфликт в регионален, подчерта президентът на страната, цитиран от ТАСС.
Посолството на САЩ в Армения препоръча на своите служители и семействата им да не напускат Ереван, а на всички граждани на САЩ - да избягват пътувания из страната. Съобщението е качено днес на сайта на дипломатическата мисия. "Не пътувайте до Нагорни Карабах", се казва още в предупреждението.

Руският президент Владимир Путин изрази дълбока загриженост по повод предполагаемото присъствие в региона на протурски бойци, прехвърлени от Близкия изток от Анкара, която неизменно подкрепя Баку. Загриженост изрази и външният министър на съседен на Азербайджан и Армения Иран Мохамад Джавад Зариф в разговор с руския си колега Сергей Лавров, сочи комюнике от Москва. Баку отрича съобщенията от този род, Анкара пази мълчание по въпроса, но Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че от началото на бойните действия в Нагорни Карабах там са загинали най-малко 28 протурски бойци, отбелязва "Франс прес".


От началото на бойните действия в неделя имаше само отделни съобщения за загубите на страните - общо 191 души до момента: 158 войници от Карабах, 14 цивилни от Армения и 19 цивилни от Азербайджан; Баку не информира за жертвите си. Всеки лагер съобщава обаче за свои успехи, а другият опровергава тези съобщения. Арменците например уверяват, че от неделя досега са загинали над 3000 азербайджански войници, а Баку - че войските му са ликвидирали 2300 арменски военни, посочва АФП.

Междувременно съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа призовоха за незабавно хуманитарно примирие в Нагорни Карабах, за да бъдат прибрани телата на загиналите в подновените боеве между Армения и Азербайджан.

Вчера за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах призова и френският президент Еманюел Макрон - в разговори с арменския премиер Никол Пашинян и с азербайджанския президент Илхам Алиев.

Франция, заедно със Съединените щати и Русия, е съпредседател на Минската група, натоварена с посредничество в този конфликт.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че Турция подкрепя "потиснатите" в Кавказ, където Анкара е на страната на Азербайджан в конфликта в анклава Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Турция полага усилия да заеме мястото, което заслужава, в глобалния световен ред, каза Ердоган  в изявление, излъчвано по националната телевизия НТВ.
Турският президент потвърди готовността на Турция да прочисти от терористи Сирия. Той обаче изтъкна, че Турция няма да допусне стъпки, които биха довели до "нова хуманитарна трагедия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34