Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан

| обновено на 06.10.20 в 05:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя, превзеха сградата на парламента в столицата Бишкек, съобщи ТАСС.

След двучасова конфронтация с полицията група протестиращи успяха да проникнат през загражденията около зданието, в което се помещава също администрацията на президента. Източници от президентския офис обаче съобщиха, че вътре няма сътрудници на държавния глава или депутати.

След това недоволните разграбиха сградата. Кадри от киргизки медии показаха изпочупени мебели и стъкла вътре, а по-късно избухна и пожар. В зданието горят помещения на няколко етажа, на мястото пристигнаха три пожарни автомобила. 

По-рано недоволни успяха да влязат и в ареста на Държавния комитет по национална сигурност и да освободят държания там бивш държавен глава Алмазбек Атамбаев. Той беше арестуван през 2019 година по редица обвинения като корупция и организиране  на безредици.

След това от затвора беше пуснат и бившият премиер Сапар Исаков, осъден за корупция в Историческия музей в столицата и във връзка с модернизацията на ТЕЦ "Бишкек".

По предварителни данни над 130 души са ранените в резултат на сблъсъците снощи, сред тях има служители на силите на реда и медици.

Митингът на несъгласните с резултатите от изборите започна на централния площад в Бишкек вчера сутринта и в него се включиха представители на над 10 партии, които не успяха на влязат в състава на парламента. Те поискаха анулиране на резултатите и повторно гласуване с мотива, че  по време на предизборната кампания властите са използвали активно административни ресурси и са прибягвали до подкупи на избиратели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия: През 2023 г. София се съгласи да получат обратно сириеца, осъществил атака в Солинген

Българските власти са се съгласили "много бързо" в началото на миналата година да получат обратно от Германия 26-годишния сириец, който в събота уби с нож трима и рани тежко 8 души в Солинген. Той обаче се е укрил, за да не бъде депортиран, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит. Заподозреният за нападението в..

публикувано на 26.08.24 в 18:02

Египет няма да толерира израелски войски, разположени по границата с Газа

Египет е дал да се разбере, че няма да толерира израелски сили, разположени по границата му с Ивицата Газа, според информации на свързаната с държавата медия Al-Qahera News. Стратегическият т. нар. "Филаделфийски коридор", който се намира между Египет и Газа, е от особено значение. Високопоставен източник каза на медиите, че Кайро, който..

публикувано на 26.08.24 в 17:48

Гори гората над пернишкото село Расник

Гори гората над пернишкото село Расник, съобщи зам. кметът на Перник Мирослав Стоицев. В потушаванто на огъня са се включили шест екипа на Пожарната, горски служители, доброволци.  Пожарът е голям и е в близост до къщите. На място са екипи на Пожарната, доброволци, аварийно-спасителното звено към Община Перник и доброволното формирование..

публикувано на 26.08.24 в 17:43

Демографските проблеми в страната ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система

Прогнозираните демографски проблеми в България ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система, се посочва в нов доклад за развитието на тази система през следващите десетилетия . Очаква се населението в трудоспособна възраст 15-64 години да намалее от 66,6% сега до 56% през 2070 г. Застаряването ще намали и броя на хората,..

публикувано на 26.08.24 в 17:24
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Мицкоски: Сегашната интердисциплинарна комисия не защитава интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви днес, че много бързо ще има кадрови промени в съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според него сегашната комисия не оправдава очакванията и "не е защитник на националните интереси на..

публикувано на 26.08.24 в 17:13

В Киев отново беше обявена въздушна тревога този следобед

По последни данни шестима души са загинали при най-масираната руска атака срещу Украйна в последните седмици. В столицата Киев следобед отново беше обявена въздушна тревога и началникът на военната администрация посъветва хората да потърсят убежище. Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна..

публикувано на 26.08.24 в 16:49

Стефан Радев: За подписката разбрах, когато ми лъсна подписа, бях жертва на хомосексуална пропаганда

Не съм се подписвал в подписката срещу промените в закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Това заяви категорично докторантът по медица Стефан Радев в интервю пред БНР. Неговото име е под №593, а той отрече изобщо да се е подписвал, дори не е знаел за тази подписка, "докато не ми лъсна подписа"...

публикувано на 26.08.24 в 16:35