Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

Снимка: Ройтерс

Набирането на над 30 милиона долара за благотворителни организации в подкрепа на бедни деца е целта на най-новото произведение на британския художник Сача Джафри. Той е създал най-голямата картина в света с общ размер 1980 квадратни метра или приблизително колкото четири баскетболни игрища. Творбата с името „Пътешествието на човечеството” ще бъде отдадена на търг на 60 части през февруари догодина.

„Ако се получи, на много деца ще бъде помогнато. Добротата, която ще се получи, е ограмна. Надяваме се и се молим да се случи. Но дори и да не бъдат събрани 30 милиона долара, всяка помощ ще е добре дошла. В момента всичко е от значение. Тази година трябваше да отменим всичките си благотворителни събития и да намерим нови начини за набиране на средства”, заяви Мария Браво, основател на фондацията „Глобъл Гифт”.

Темите в нея са свързаността, разделянето и изолацията, тъй като тя е била създадена в балната зала на луксозен хотел в Дубай, в който 44-годишният Джафри живее от 6 месеца, след като Обединените арабски емирства въведоха карантинни мерки против разпространението на новия коронавирус. За работата по картината са били необходими над 5000 литра боя и 1000 четки. В нея са внедрени и рисунки, изпратени онлайн от деца от цял свят. Те са концентрирани в осем кръгли „портала“ върху платното.

А в Прага се състоя изложба на различни видове изкуства, създадени по време на пандемията. Предпазни маски и шлемове са редом до картини, графити, снимки, склуптури, музика и клипове. Изкуството спасява разума ни, казва кураторът на експозицията и художник Павел Штястни:

„Изложбата показва изкуство, създадено по време на пандемията, не само в Чехия, но от цял свят. Основната мотивация е фактът, че артистите ни помогнаха да оцелеем психически по време на пандемията, така че това е вид изказване на благодарност към творците. В момента пътуващата експозиция включва творби на около 500 артисти от 60 страни. Цялата колекция включва над 2000 вещи. Изложбата е жива, колкото е жив и ковид-19. Това означава, че ще продължим да добавяме творби, които намираме по цял свят.”

Когато пандемията обхвана и Прага през пролетта, Штястни нарисува предпазна маска върху голям графити портрет на Джон Ленън върху легендарната Стена на Джон Ленън в чешката столица. Мястото е бил символно за търсещите свобода от комунистическия режим в бивша Чехословакия. След това Штястни започнал до колекционира произведения на свои колеги от различни държави през интернет и социалните мрежи за изложбата. Някои от творбите са предоставени от посолства, а от ЮНЕСКО са предоставили видеоклипове от тяхна кампания за живота след пандемията.

„Произведенията са фантастични. Те обхващат идеите и усещанията на артистите по време на пандемията. Един я е представил хумористично, а друг е преживял трагедия”, сподели посетителка на изложбата. Очаква се експозицията да посети още градове в Чехия, като вероятно ще пътува и в чужбина, може би до Белгия, Париж, Сърбия, Обединените арабски емирства и дори Оман и Тайланд. А именно в Тайланд пък 63-годишна жена се превърна във вдъхновение за мнозина, след като стана най-възрастният член на националният отбор на азиатската държава по скейтборд и заяви, че благодарение на физическите натоварвания с него се е възстановила след операция и химиотерапия заради рак на гърдата:

Снимка: Франс прес

„Докато се възстановявах от болестта реших да придружа сина ми в скейтпарка. Осмелих се да опитам и аз. И се оказа, че мога доста добре да пазя равновесие и ми се стори много забавно. Следващите дни също карах и накрая реших и помолих сина ми да купи и на мен един, защото е много приятно. Със сигурност мога да кажа, че карането на скейтборд ми помогна да се възстановя от рака, защото тово си е упражнение за цялото тяло.

37-годишният й син не се притеснява за нея:

„Тя е възрастна, но да се притеснявам прекалено много за нея до степен да не я оставям да прави нищо или да бъда параноичен заради болестта не е правилно, защото животът е даден, за да го живеем.”

Скейтборд карат предимно момчетата тийнейджъри, но това не възпира по никакъв начин 63-годишната тайландка и тя участва в различни състезания, само няколко месеца след като за първи път се качва на борда. И става толкова добра, че се квалифицира за националния отбор и се превръща във вдъхновение за жените и момичетата в Тайланд:

„Не съм си поставила за цел да печеля всеки път турнирите, в които участвам. Истинската цел е спокойствие на ума и душата и здравето на тялото миКогато съм върху скейтборда сякаш всичко остава зад мен, забравям напълно за всички проблеми и конфликти в живота. Качвам се на него и го оставям да ме отведе по пътя.”

В Китай пък в хит се превърна 68-годишна жена с прякора „хардкор баба”, тъй като всеки ден тренира във фитнес залата по два часа и има впечатляваща физика. Редица китайски медии посветиха материали на възрастната жена от Шанхай, която се превърна в знаменитост заради нетипичната за нейната възраст любов към тренировките. Тя започва да тренира във фитнеса активно през декември 2018-а и сваля 14 килограма за три месеца. В момента тя притежава плосък корем и мускулатора, на която биха завидяли с десетилетия по-млади от нея:

„След като дойдох във фитнес залата, осъзнах, че тренировките се отразяват добре на мускулатурата и костната система. И реших да тренирам докато съм жива.”

Освен това китайската „хардкор баба” има впечатляващите 410 000 последователи в Тик-Ток и с тренировките си насърчава и другите да следват примера й:

„Хора между 30 и 50-годишна възраст ходят на фитнес, но не и на моите години. Майката на една от приятелките на дъщеря ми беше на 50 години и когато видя как тренирам аз реши и тя да започне да спортува. Някои от последователите ми в Тик-Ток също са вдъхновени от мен да започнат да ходят на фитнес.”

68-годишната жина никога не е тренирала активно спорт през живота си и започва едва сега тренира активно след случайна среща с личен треньор и тревогите на личния й лекар за здравето й и наднорменото й тегло. След една година тренировки с инструктор тя вече няма проблем с черния дроб, кръвното налягане и зрението й се е подобрило. Тя има 14-годишен внук и си спомня шокираните погледи, когато за първи път е престъпила прага на фитнес залата:

„Обикновено останалите възрастни хора тренират по различен начин спрямо мен. Те се записват на танци или изпълняват разнообразни дейности в кварталите си. Това са добри упражнения, но те не ангажират определена мускулна тлупа. А моите тренировки са такива и помагат за засилване на тялото. Независимо колко танцуваш, трудно ще достигнеш моето сегашно ниво.”

Руски пианист постави световен рекорд по непрекъснато свирене на пиано. Между 25 и 27 септември Руслан Ишдавлетов от Санкт Петербург е свирил на музикалния инструмент в продлъжение на 50 часа без прекъсване. Така музикантът успя да надмине предишния си собствен световен рекорд, когато в началото на септември свири в продължение на 42 часа и 24 минути. Докато свирел той седял под най-яркия арт обект на изложбата „Градината на мечтите“ - огромна Луна с диаметър седем метра. През това време не е използвал енергийни напитки или други стимуланти, за да се ободри. По думите му цветното местоположение и подкрепата на публиката са му помогнали да постигне целта си. Засега музикантът не планира друг маратон. Руслан Ишдавлетов свири на пиано от 10 години.


Африкански гигантски плъх с името Магава беше награден с престижен златен медал за работата си по откриване на противопехотни мини в Камбоджа. В кариерата си Магава е подушил 39 мини и 28 невзривени боеприпаси. Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му присъди своя златен медал за „преданост към задълженията при откриването и обезвреждането на смъртоносни мини в Камбоджа“. Смята се, че в югоизточноазиатската страна има до шест милиона неоткрити противопехотни мини. Върху златният медал на PDSA са изписан думите „За смелост и вярност към дълга“. От 30-те получили досега престижното отличие животни, Магава е първият плъх. Седемгодишният гризач е обучен от регистрираната в Белгия благотворителна организация „Apopo”, която е със седалище в Танзания и отглежда животните - известни като HeroRAT - за откриване на мини от 90-те години на миналия век. Животните получават сертификат след една година обучение. Магава е роден и отгледан в Танзания.Т ой тежи един килограм и 200 грама и е дълъг 70 см. Въпреки че е много по-голям от много други видове плъхове, Магава все още е достатъчно малък и достатъчно лек, за да не задейства мини, ако мине през тях. Магава може да претърси площ с размерите на тенис корт само за 20 минути.

В далечна Колумбия пък миньори, търсещи злато, са се натъкнали на останки от мастодонт, живял преди най-малко 10 000 години. Скелетът е цял и непокътнат, и се предполага, че е най-големият, откриван в латиноамериканската страна. Тъй като този изчезнал вид бозайници се е движил на стада, вероятно ще бъдат открити още останки, предполагат от регионалния орган по околната среда. Миньорите са извадили 10-ина кости от животното, включително бивна с дължина над един метър, преди местните власти да преустановят разкопките поради научния интерес към находката. Археолозите Карлос Лопес и Хулио Гомез:

„Изглежда мастодантите са се намирали в малко тресавище и вероятно се случило някакво естремно метеорологично събитие – буря, лавина или порой, които ги е затрупал, докато са се хранили." 

"Благодарение на вкаменелостите ще можем да определим много аспекти на климата, условията на средата и мегафауната в този район. Останките са още едно доказателство, че на планетата ни е имало огромно биоразнообразие.”

Мастодонтът е първи братовчед на днешните слонове, и е изчезнал преди около 10 000 години в Северна и Южна Америка.

Снимки: Ройтерс и Франс прес

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Велико Търново показват частни колекции на скъпоценни камъни и кристали

Скъпоценни камъни и кристали за десетки хиляди евро показват от днес във Велико Търново двама колекционери от старопрестолния град. Юристът Пламен Копанов се запалил по полускъпоценните камъни на сватбеното си пътешествие в Родопите, а икономистът Веселин Марчев обикаля света, купува и колекционира. Частните колекции са застраховани и се..

публикувано на 02.03.21 в 07:06

Трагичната съдба на талантливата художничка Василия е описана в пиесата “Другата в огледалото”

Пиесата “Другата в огледалото” е от преди две години и половина и представя трагичната съдба на талантливата художничка Василия. Тя загина трагично, след като не успя да се пребори с болестта анорексия. Явора Стоилова, майка на Василия, е потомка на Яворов и на художника Васил Стоилов. " Явора ми сподели преди време, че когато ме е гледала..

публикувано на 01.03.21 в 19:20
Десислава Георгиева

Десислава Георгиева от Враца организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора

Една малка добрина може да предизвика колективно добротворство, казва Десислава Георгиева от Враца. Тя организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора:  „Живеем в много трудни времена в България. Смятам, че когато човек има повече излишни неща може да ги сподели с нуждаещите се “. Десислава Георгиева имала много дълга коса,..

публикувано на 01.03.21 в 13:38
Директорът на началното училище

Предимствата на обучението в малките училища

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски  училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско. Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв...

публикувано на 01.03.21 в 13:37

Перипетиите при живот в чужда страна

Линда Ауанис е от Ирак. Тя пристига в България през 1994 година и е позната в обществения живот у нас като основател и председател на Сдружението "Съвет на жените бежанки в България", което помага да се интегрират жените чужденки в България. В края на декември 2020 година изгоря къщата на семейството на Линда и Фреди, които живеят в..

публикувано на 28.02.21 в 18:29

Мартеници от читалище „Надежда“ във Велико Търново

Бели и червени конци за здраве усукаха и сплетоха библиотекарките в историческото читалище „Надежда“ във Велико Търново с гимназистите, участващи в инициативата „Помощник на библиотекаря“. Най-голямата мартеница, направена от непредена вълна, е закичена на културната институция, а част от мартеничките ще бъдат включени в благотворителна..

публикувано на 28.02.21 в 13:28
Красимир Йорданов

Видинчанин взе академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново

Бъдещ офицер в пехотата е тазгодишният носител на академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново, която се връчва на най-изявения курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Призът е парична премия от 5000 евро и негов носител е видинчанинът Красимир Йорданов. Курсантът завършва в специалността „Организация и..

публикувано на 27.02.21 в 19:06