Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: До дни финансовият министър ще представи балансиран бюджет за разумни политики

„Следващата година ще бъде трудна от гледна точка на приходите. Но ние сме в процедура, в която можем да защитим определен дефицит. Скоро, до дни, министърът на финансите ще може да представи на обществото балансиран бюджет за разумни политики, които отчита реалностите. Не се обсъждат нови заеми“. Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя поясни, че нарастването на максималната пенсия не изисква непременно нарастване на максималния осигурителен доход.

„Максималният осигурителен доход няма да се увеличава догодина“.

Около 106 млн. лева месечно са разходите за бонусите към пенсиите, а индексацията на пенсиите би „струвала“ около 500 млн. лева.

Необходимите пари за добавките за децата до 18-годишна възраст без подоходен тест са в размер на до 398 млн. лева за почти 1,2 млн. деца.

В предаването „Нещо повече“ министър Сачева коментира дебата в Европейския парламент за върховенството на закона:

„Никой не отрича наличието на проблеми. Що се отнася до решаването на тези проблеми, едва ли подобно политическо заяждане, каквото се опитаха да направят някои от българските евродепутати, е най-точният начин. Лидерът на ЕНП имаше най-точното изказване – разбирам, че има млади хора по улиците, които искат нещата да станат бързо, но промените не трябва да стават чрез протести, а чрез избори“.

Интервюто с Деница Сачева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

450 млн. лева за запазване на 200 хил. работни места по 60/40

По удължената до края на годината мярка 60 на 40 ще бъдат изразходвани 450 млн. лева за запазване на 200 хил. работни места. Това обяви социалният министър Деница Сачева. Тя добави, че в бюджета за следващата година ще се отпуснат..

публикувано на 06.10.20 в 12:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната..

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12