Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредиците в Киргизстан продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В столицата на Киргизстан Бишкек тази нощ имаше сблъсъци между антиправителствени демонстранти и доброволни народни дружини, след като властите на централноазиатската страна анулираха резултатите от произведените парламентарни избори, предаде "Ройтерс".

Опозиционни групировки установиха вчера контрол върху сградите на парламента, правителството, администрацията на президента, кметството на Бишкек и главната прокуратура. Киргизстанският президент Сооронбай Жеенбеков обаче не се оттегли от длъжността си въпреки безредиците, които създават опасност Киргизстан да потъне в хаос.


Късно снощи киргизстанският парламент се съгласи да номинира опозиционния политик Садър Жапаров, който бе освободен от затвора от демонстранти само няколко часа по-рано, за министър-председател. Множество от недоволни обаче проникна в хотела, където заседаваха депутатите, като Жапаров бе принуден да бяга през задния вход на сградата.

Жителите на Бишкек, които през 2005 и 2010 г. преживяха белязани от насилие въстания, последвани от плячкосвания, бързо образуваха доброволни народни дружини в подкрепа на полицаите.

Представители на народните дружини влязоха в сблъсъци с демонстранти, опитващи се да проникнат в правителствени сгради или да атакуват търговски обекти като магазини и ресторанти, предаде киргизстанският информационен портал 24.kg.

Полицията на Бишкек заяви тази сутрин, че ситуацията в града е спокойна.


Доброволните народни дружини успяха постепенно да установят контрол върху ситуацията в Бишкек и да не допуснат масови погроми, заяви днес кметството на киргизстанската столица, цитирано от ТАСС.

"Благодарение на добрата организация на действията и сплотеността си членовете на дружините реагираха оперативно на всички сигнали за възможни случаи на мародерство и успяха да предотвратят разграбването на града", заяви представител на кметството.

Демонстрациите започнаха в понеделник след обявяването на предварителните резултати от парламентарните избори, от които стана ясно, че две традиционни партии, близки до президента Жеенбеков, печелят убедителна победа. Вотът премина под знака на обвинения в купуването на гласове.

Властите анулираха вчера резултатите от изборите, като заявиха, че е нужно да бъде произведено ново гласуване.

Номинираният за премиер Жапаров направи изявление по телевизията, в което заяви, че ще предложи конституционна реформа преди произвеждането на президентски и парламентарни избори до два-три месеца.

Въпреки това Жапаров изтъкна, че все още не разполага с подкрепата на координационния съвет, състоящ се от няколко големи опозиционни организации, като намекна, че между съюзниците има разногласия. Не е ясно кога парламентът ще има възможност да заседава, за да потвърди назначаването му като премиер.

Над 200 души бяха приети в болница след безредиците в Бишкек, предаде ТАСС, като се позова на изявление от днес на киргизстанското здравно министерство.
"В болница са приети 218 пострадали с различни травми. Седем от тях са в тежко състояние и са в отделението за реанимация. Един от пострадалите почина, става дума за младеж, роден през 2001 г.", се казва в изявлението.


Националната банка на Киргизстан препоръча на търговските банки в страната временно да преустановят дейността си заради настъпилата сложна обществено-политическа ситуация, предаде ТАСС.

"Националната банка на Република Киргизстан, с цел гарантирането на сигурността на финансово-банковия сектор на страната и съхраняването на активите на финансово-кредитните организации, препоръчва на търговските банки и на небанковите финансово-кредитни организации от 7 октомври 2020 г. да преустановят дейността си и да засилят мерките за сигурност, докато не настъпи стабилизиране на политическата ситуация", се казва в изявлението на банката.

Участници в митинг в близост до сградата на киргизстанското правителство поискаха тази сутрин смяна на състава на новия министерски съвет, предаде ТАСС.

Демонстрантите настояват за смяна на състава на правителството и искат министри да станат представители на ново, "чисто" поколение политици. В протестната проява участват над сто представители и поддръжници на политически партии, които на парламентарните избори на 4 октомври не успяха да спечелят места в парламента.

Киргизстанският президент Сооронбай Жеенбеков не е напускал пределите на Киргизстан след безредиците и се намира в столицата Бишкек, заяви днес говорителката на президента Толгонай Стамалиева. По нейните думи появяващите се периодично в социалните мрежи информации, че Жеенбеков е напуснал Киргизстан и е заминал за "Казахстан, Русия, Узбекистан" не отговарят на действителността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59