Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вихра Миланова: Натрупа се пандемична умора от въздействието на Covid-19 върху живота ни

Снимка: БНР

Пандемичната умора е чувство на изтощение като резултат от въздействието на Covid-19 върху живота ни. От една страна страх да не се разболеем, от друга страна – страхът да не загубим работното място. Реакциите на хората са различни – от едната крайност до другата. Някои хора пренебрегват новините, други непрекъснато ги слушат. Трябва да се намери един баланс между информацията и нашето възприемане и обработване на тази информация.“ Това каза пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница. 

Има усещане, че хората са много по-изнервени, много по-несигурни, някои реагират депресивно, други – с повече тревожност, нарушения в съня и едно увеличаване на употребата на алкохол и психоактивни вещества. Това нещо се усеща както при деца, така и при по-възрастни хора, в различни групи, които се нуждаят от помощ“, коментира проф. Миланова в предаването „Хоризонт до обед".

Още май имаше предупреждение за криза с психичното здраве. Световната здравна организация предупреди, че се задава такава криза. Сега все по-често се сблъскваме с последиците на тази продължителна пандемична криза, която доведе до т.нар. пандемична умора, отбеляза специалистът. Тя определи данните на СЗО като „стряскащи" и посочи, че в почти всички страни се установява срив на психично-здравните услуги и проблем в обслужването на хората с такива проблеми.

„Тоест не само е нараснала нуждата от помощ, но има и проблем в получаването на тази помощ.“

При нас в началото строгите ограниченията са пречели на хората да стигнат до лекар, уточни Вихра Миланова. „По-нататък обаче се натрупа такава умора – след повече от 200 дни изолация и натиск, че трябва да спазваме определени мерки. Има действително едно усещане, чувство за „изпепеленост“.

Според проф. Миланова това засяга не само хората, които са преживели тази инфекция, но и всички останали. „Уморени от мерките, които трябва да се спазват, от страха да не се разболеят, загубата на работни места…“

„Трябва да се адаптираме към тази среда. Както ми хареса едно сравнение - вирусът действа не като промяна във времето – дали е дъждовно днес или горещо, а по-скоро може да го сравним с промяна в климата. Ако ние не се стремим активно да контролираме тази инфекция, тя няма да може да си отиде. Трябва да сме адекватни на това, което се случва. Да спазваме правилата. Всичко това да бъде в едни разумни граници“, подчерта проф. Вихра Миланова.

Доброто психично здраве е състояние на благополучие, категорична е тя. "Това са хората, които притежават умения да се справят с ежедневния стрес. Хората трябва да могат да запазят този баланс, комфорт и да усещат удовлетворение от себе си и това, което вършат."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества , подчерта пред БНР..

публикувано на 11.10.24 в 10:00

Експерт: Киберпространството е бойно поле. Войната тече вече 10 години

Хакерски атаки в две европейски държави и съобщение за кибератака върху руски държавен медиен холдинг напомниха, че войната се води не само с конвенционални оръжия . За хакерите това е перфектната комбинация – те се възползват финансово, докато държави уязвяват противника, обяснява председателят на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия"..

публикувано на 11.10.24 в 09:09

УНИЦЕФ: Едно на всеки осем момичета е било жертва на сексуално насилие, преди да навърши 18

Над 370 милиона жени и момичета по света, или 1 на всеки 8, са били жертви на изнасилване или сексуално насилие, преди да навършат 18 години. Това сочат данни на УНИЦЕФ , публикувани в навечерието на Международния ден на момичетата, който отбелязваме на 11-и октомври.  Това е първият доклад с оценка на честотата и разпространението на сексуалното..

публикувано на 11.10.24 в 00:53

Доклад на WWF: Загубили сме 73% от популациите на гръбначните животни в дивата природа

" Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб, което е изключително тревожно и алармиращо ". Това заяви пред БНР ръководителят на програма..

публикувано на 10.10.24 в 09:09

Андрей Арнаудов: Филмът за Гунди докосва!

"Гунди – легенда за любовта" е пълнометражен игрален филм, посветен на великия и обичан футболист от миналото Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загива в автомобилна катастрофа. В основата на сценария са неразказани досега истории..

публикувано на 09.10.24 в 10:43

КАЖИ: Около 500 опитни животни годишно вече няма да се използват за обучението в ЛТУ

Около 500 животни годишно ще бъдат спасени, защото няма да бъдат използвани за опити от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Вместо това те ще се обучават с кучето-робот Джери, както и с модерна компютърна техника и софтуер. Положителното развитие е резултат от преговори и подписан договор между учебното..

публикувано на 07.10.24 в 21:50