Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу изграждане на велоалея в Сливен в гражданско неподчинение

Среща на протестиращите в Община Сливен.
Снимка: Стоян Радев

Протестиращите срещу проекта на Община Сливен за изграждане на велоалея на булевард „Панайот Хитов“ утре сутринта се очаква да преминат в гражданско неподчинение.

Това решиха събралите се да протестират за трета поредна вечер. Те отново затвориха кръстовището по булеварда и затрудниха автомобилния трафик за около половин час.

Един от лидерите на протеста, бившият общински съветник Стефан Христов обяви, че целта им е да затруднят работата на фирмата изпълнител.  

"Утре сутринта в 9.30 най-вероятно ще се стигне до гражданско неподчинение за блокиране работата на фирмата. Това е решението на всички граждани тук от протеста".  

Според протестиращите Общината не е чула техните искания, въпреки проведената по-рано през деня среща с кмета Радев.  

"Каквото и да им обясняваме, те са решили нещо и не искат да си променят мнението". 

"Те си държат на тяхното, вървят в една посока и гледат да си изпълнят проекта, забавят ситуацията".

"Мисля, че нищо няма да стане".

Очаква се в петък протестиращите отново да бъдат поканени на разговор в Общината, като тогава се очаква те да се срещнат с проектантите, от които трябва да получат отговор на поставените въпроси за проекта в частта му, касаеща булеварда.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи зарадиинфлацията. Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30% или 60евро..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления.  От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Иван Анчев

Иван Анчев: В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки

В България трябва да има отделна агенция, която да противодейства на хибридните атаки .  За това в ефира на БНР призова  Иван Анчев, експерт по сигурност и съпредседател на Атлантическия съвет на България. " Целта на Руската федерация е да се посее сянката на съмнението и на някаква емпатия спрямо един абсолютно престъпен режим. Ние,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44