Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5-ото издание на "Велико народно възстание" ще се проведе на 16-и октомври - стотният ден на протести

93-а вечер на протести, напрежение пред сградата на БНТ

| обновено на 09.10.20 в 23:27
Снимка: БГНЕС

В 93-ата вечер на протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев се стигна до напрежение между протестиращи и полиция пред сградата на БНТ.

Традиционното шествие на протестиращи вместо да блокира Орлов мост се насочи към сградата на Националната телевизия.

Протестиращи от сдружение "БОЕЦ" обградиха пред БНТ черен автомобил и го замеряха с яйца, смятайки, че в него има участник в предаването "Панорама". Шофьорът показа документи, че колата е на БНБ. Въпреки това протестиращите не пропуснаха колата. 

Ескалация на напрежението обаче възникна, когато евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков, който беше участник в петъчното предаване "Панорама",  излезе пред протестиращите и се опита да разговаря с тях. Те обаче се нахвърлиха върху него с гневни викове. Новаков си тръгна пеша, като беше съпроводен от много полицаи. След него тичаха протестиращи, скандирайки оставка и обиждайки Новаков.

Друг от участниците в предаването "Панорама" - депутатът от БСП Кристиан Вигенин - пък се спря да разговаря повече от час с протестиращите пред сградата на БНТ.

Малка група протестиращи остана още известно време пред сградата на Националната телевизия в очакване на трети участник в предаването - депутата от ДПС Йордан Цонев. Но с оглед на рязко намалелият брой на полицаите в района, той вероятно отдавна си е тръгнал от сградата.

По-рано в 93-ата вечер на протест беше блокирано движението на "Цар Освободител" до площад “Независимост“ пред БНБ, като полицейското присъствие беше слабо.

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" заяви пред Президентството, че петото издание на т.нар. "Велико народно въстание" ще се състои след седмица - на 16-и октомври, когато се пада стотният ден от началото на протестите.

От трибуната на протеста тази вечер говориха различни млади хора, които заявиха, че няма да се откажат от своите искания и ще продължат да идват всеки ден на улицата и да искат оставката на премиера и на главния прокурор.

Хората заявиха, че са на площада, защото са против простотията и арогантността на властта.

Ето какво казаха някои от тях:

“За съжаление съм скептична за перспективата за предсрочни избори. Нормално е това, че хората на протеста стават все по-малко, идва зима – нещата са на приливи и на отливи“.

“На хората им е писнало, виждат, че няма перспектива“.

Велислав Минеков от "Отровното трио" посочи от импровизираната трибуна, че управляващите са елементарна и неука улична сган. Минеков цитира данни, според които доверието в парламента е едва 7 процента, а доверието в прокуратурата е 12 процента. Той припомни, че дори в гладните времена на Жан Виденов (през периода 1996-1997 г.) доверието в НС е било три пъти по-голямо – около 20 на сто.

Според него хората, които подкрепят протеста, са 70 процента. Той е на мнение, че ако към тях се прибавят и тези, които се страхуват да декларират подкрепа явно, но са "за" оставката на правителството, процентите стават 90.


Резолюцията на Европейския парламент за България остава и днес основна тема и в изказванията по време на протеста. Арман Бабикян от „Отровното трио“ заяви, че приетата от Европейския парламент резолюция е свидетелство, че "Европа е показала съпричастност с българските граждани".

"Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие гражданите!", категоричен е той.

Повече от месец след последния антиправителствен протест в Габрово, жители на града се събраха, въпреки лошото време, и отново поискаха оставката на премиера и кабинета, както и на главния прокурор.

Протестът под надслов „Нас не ни е страх“ събра 30-тина души в центъра на града, пред сградата на Общината, които скандираха оставка, макар да изразиха съмнение, че премиерът Бойко Борисов и правителството ще се оттеглят. Тази вечер, повече от месец след прекъсване на демонстрациите в Габрово, протестиращите отново излязоха с искане за промяна

В протеста участваха и хора, дошли от Велико Търново.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56