Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Архиви" отбелязва Деня на българския архивист с изложба на Иван Газдов

Снимка: Венета Павлова

С изложба на графика Иван Газдов и награждаване на свои заслужили служители Държавна агенция "Архиви" отбеляза утрешния Ден на българския архивист.

Българските архивисти честват професионалния си празник на 10-и октомври.

На този ден през 1951-ва година с указ на Народното събрание е създаден Държавният архивен фонд и така е поставено началото на професионализацията на архивното дело.


Новото предизвикателство сега е дигитализацията на наличните документи, обясни директорът на Агенцията Михаил Груев:

"Съвременната архивистика все повече се откъсва от тази тясна връзка с историята, която я е имало при възникването й през 19-и век и все повече става една професия, която е ориентирана към модерните технологии. Факт е, че поради напредването на процеса на дигитализация все повече читатели четат дигиталните документи онлайн".

По думите му сред най-ценните документи са например оригиналите на Търновската конституция и на Манифеста за Независимостта, а сред най-новите попълнения са архива на писателя Валери Петров и колекциите на художници като Светлин Русев и Иван Газдов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

18 хил. флакона с райски газ са иззети при специализирана операция по Южното Черноморие

18 хиляди флакона с райски газ са иззети при специализирана операция по Южното Черноморие. На 15 души, продаващи балони с газ, са съставени предупредителни протоколи да не продават продукта на непълнолетни лица и в затворени пространства. От бургаската полиция предупреждават, че употребата на райски газ води до дезориентация и мускулни спазми...

публикувано на 09.07.24 в 14:13
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Предсрочните избори наближават с много голяма скорост

"С много висока степен на вероятност може да се каже, че остава вариантът предсрочни избори , който се очерта веднага след провала на първия мандат на ГЕРБ".  Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов, като уточни, че вероятността за избори вече е 75% . " Всякакви други опити да се излезе от тази ситуация са чисто и просто добри..

публикувано на 09.07.24 в 14:13
Дмитрий Песков

Москва следи срещата на върха на НАТО с "най-голямо внимание"

Москва обяви, че следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с "най-голямо внимание", тъй като  "организацията смята Русия за свой враг", предаде Франс прес, Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни: "Алиансът многократно открито е заявявал, че целта му е да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле"...

публикувано на 09.07.24 в 14:05

Доган или Пеевски - разколебани ли са структурите на ДПС в Смолянско?

На последните извънредни парламентарни избори партия ДПС стана първа политическа сила в Смолянска област. От миналата седмица Смолян има и нов областен управител - Румен Пехливанов, който е областен председател на ДПС. До този момент няма публични изявления на представители на местното ръководство. През последните дни единствено през социалните..

публикувано на 09.07.24 в 14:05

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат при никакви условия

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. ПРи това – при никакви условия. Решението на..

публикувано на 09.07.24 в 14:03

ГЕРБ-СДС няма да допуснат строежи на паркинги под училища и детски градини в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет обявиха, че няма да допуснат в София да се строят паркинги под училища и детски градини. Мирослав Боршош обясни, че екипът на кмета Васил Терзиев има намерение това да се случи под две училища - 41-во и 22-ро и една детска градина - 43-та. "Ефектът върху децата ще е много..

публикувано на 09.07.24 в 13:53

Катастрофа с жертва затвори пътя за Гоце Делчев

Тежка катастрофа с един загинал и двама ранени затвори пътя Банско - Гоце Делчев. Инцидентът е станал  към 11:40 часа в района на село Буково. По първоначална информация от полицията са се ударили два леки автомобила.  Загинал е шофьорът на едната кола, а двама  са ранени. Те са транспортирани  в болницата в Гоце Делчев. Пътят е..

публикувано на 09.07.24 в 13:27