Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС договори цветна карта за ограниченията за пътувания заради Covid-19

При все повече признаци за втора вълна на коронавируса в Евросъюза, страните членки се договориха за общ метод, по който ще бъдат определяни безопасните и рисковите дестинации за пътуване в Европейския съюз в условията на Covid-19.

Според цитирано от ДПА високопоставено лице, страните в ЕС желаеха да сложат край на объркването около ограниченията за пътувания в блока и поради това се споразумяха да имат общ подход за по-голяма яснота,

От началото на пандемията по-рано тази година отделните страни в съюза наложиха разнородни ограничения за влизане, които доведоха до объркване на континента за това която дестинация е позволена и кои правила се прилагат.

Новото предложение е получило широка подкрепа, според говорител за Германия, която председателства ЕС на ротационен принцип.

Страните са се споразумели за т.нар. "цветна карта", която да илюстрира ситуацията във всяка страна членка. Картата ще показва всеки регион с различен цвят и ще отразява равнището на риск.

Страните с висок риск ще са в червен цвят, ако са отчели над 50 заразени на 100 000 души през последните 14 дни и ако най-малко 4 процента от тестваните са дали положителни проби, или ако има над 150 случая на Covid-19 на 100 000 души за 14 дни.

Има две други нива оранжево и зелено - за страните с по-ниско равнище на заразени с коронавирус. Според предложението, маркираните в зелено зони вече не трябва да налагат ограничения за пътувания.

Препоръките трябва да бъдат одобрени от министрите по европейските въпроси идната седмица.

Правителствата се споразумяха за общи стандарти за оценка на риска, но те все още не са постигнали съгласие за последствията. Всяка страна трябва сама да реши за тестването, изискванията за карантина и ограниченията за влизане на територията й.

Страните членки трябва да продължат да координират усилията си в определяне на продължителността на карантината или самоизолацията, се посочва в проектопредложенията, с които ДПА разполага.

Междувременно в Испания днес правителството обяви извънредно положение, за да наложи частично затваряне на Мадрид и близките градове.

В Германия канцлерът Ангела Меркел пък предупреди за драконовски ограничения в обществените контакти, ако властите не успеят не ограничат разпространението на Covid-19 в Берлин, Франкфурт и други засегнати градове.

В Италия броят на новите инфекции надхвърли 5 000 за ден за първи път от края на март, когато беше пикът на пандемията в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за премиер в служебното правителство откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза . Това посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър - председател в служебното правителство...

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46
Снимката е илюстративна, архив

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти, има арестувани

Полицията в София разби мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти. По информация на БНР са арестувани двама души. Те са пласирали различни видове инсулин, анаболи и хормони на растежа без необходимите за това документи. Разследването се води в Първо РПУ в София.

публикувано на 28.03.24 в 08:31