Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа затяга мерките, рязко се увеличават случаите на коронавирус в света

Илюстрация: Георги Цветков

Европа затяга мерките на фона на рязкото увеличение на случаите на коронавирус в световен мащаб.

По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" броят на потвърдените случаи надхвърля 38 милиона души.

Чехия налага триседмична частична карантина, като затваря ресторантите, баровете, кафенетата и другите заведения за обществено хранене, както и клубовете. Страната има най-висок процент новозаразени в региона. Въвежда забрана за събиране на повече от шест души.

В Нидерландия също е обявена частична карантина. Маските вече са задължителни на обществени закрити пространства.

Междувременно много страни съобщават, че се увеличават приетите в болница пациенти.

В Париж до края на следващата седмица може да бъдат заети 90 процента от леглата за интензивно лечение. Очаква се по-късно днес президентът Еманюел Макрон да обяви по-нататъшни ограничения. Според местни медии, градовете, смятани за горещи точки, включително Париж, могат да бъдат изправени пред вечерен комендантски час.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "наблюдава с голяма загриженост" ситуацията в Европа, която по думите ѝ продължава да бъде сериозна. Канцлерът свиква днес първата от средата на юни присъствена среща с премиерите на 16-те провинции на страната за обсъждане на мерките срещу коронавируса.

Нова италианска наредба забранява училищните екскурзии и любителски спортни срещи, като например футбола в парка. Частните тържества са забранени, а италианците са призовани да ограничат домашните събирания до 6 души.

Русия съобщи за рекорден брой нови случаи за един ден - почти 14 хиляди. Но властите заявиха, че не планират да налагат карантина в цялата страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на..

публикувано на 11.08.24 в 07:48

Зеленски потвърди за офанзивата на руска територия

Украинският президент Володимир Зеленски днес за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област, пет дни след като бе съобщено за началото на офанзивата, предаде ДПА. Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за..

публикувано на 11.08.24 в 07:44

Кампанията на Тръмп съобщи за иранска хакерска атака

От предизборния щаб на кандидата за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп обявиха, че някои от вътрешните му комуникации са били хакнати, както и обвиниха за кибернападението Иран. От екипа на Тръмп не представиха преки доказателства за твърденията си, но припомниха враждебността между предишния американски президент и Техеран в..

публикувано на 11.08.24 в 07:40

Редица държави осъдиха израелския удар с множество жертви в Газа

Редица държави осъдиха израелския въздушен удар в училище в град Газа, при който, според палестински източници, са загинали близо 100 души. Арабските държави, Турция, Франция, Великобритания и Европейският съюз осъдиха остро израелската атака, докато Съединените щати изразиха сериозна загриженост. Европейският първи дипломат Жозеп Борел изрази..

публикувано на 11.08.24 в 07:35
Горица Грънчарова–Кожарева

Продължават разговорите за сформиране на нов служебен кабинет

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип, който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Вчера Горица Грънчарова се срещна с вътрешния министър Калин Стоянов. Според него бъдещият премиер е подложен..

публикувано на 11.08.24 в 07:25
Киър Стармър

Британският премиер отмени лятната си почивка, на фона на продължаващите протести в страната

Британският премиер Киър Стармър е отменил лятната си почивка, на фона на продължаващите антираситски демонстрации и контрапротести на крайнодесни в цялото Обединено кралство. В събота бяха извършени още арести за нарушаване на обществения ред, но не се стигна до безредици.  "Скай нюз" съобщи, че премиерът ще отмени почивката си. Хиляди полицаи ще..

публикувано на 11.08.24 в 04:09

Почина Сюзън Войчицки - бивш директор в YouTube и в Google

Сюзън Войчицки - бивш главен изпълнителен директор на YouTube и изпълнителен директор в Google, е починала на 56-годишна възраст от рак на белите дробове.  В съобщение в социалните мрежи съпругът й - Денис Троупър, написа:  "Моята обична съпруга от 26 години и майка на нашите пет деца ни напусна днес след две години живот с рак на белите..

публикувано на 10.08.24 в 21:12