Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Скендер Сила: Българските власти трябва да увеличат тестването за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските власти трябва да увеличат тестването за Covid-19. Тази препоръка направи в специално интервю за предаването "12+3" д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в София. Д-р Сила поздрави властите на национално и регионално ниво за неуморната работа и балансирания подход в овладяването на пандемията и призова всички политици и експерти да бъдат внимателни с посланията, които отправят към обществото. От началото на пандемията насам Световната здравна организация се бори с два врага - пандемията и невярната информация за вируса, заяви още д-р Сила.

"Българското правителство използва балансиран подход в запазването на здравето на хората и запазване на ежедневния социално-икономически живот на обществото. Министерството на здравеопазването прави изключителни усилия, за да подготви системата, за да отговори на тази пандемия. В същото време трябва да бъде подчертано, че няма нито една държава по света, която е напълно подготвена за кризата".

Дори и страните с най-добрите здравни системи по света не могат да кажат, че са напълно готови, подчерта д-р Сила.

"Ако броят на заразените продължи да расте експоненциално, както се случва в повечето държави в Европа в момента, ние наистина можем да се изправим пред много голямо предизвикателство. Искам обаче да подчертая, че независимо на какво ниво се намира страната точно сега, никога не е късно да се обърне тенденцията и кризата да бъде овладяна". 

Експертът предупреди, че идващите дни и седмици са критично важни за овладяване на ситуацията, като точните мерки трябва да бъдат предприемани на регионално ниво в точното време.

"Ние също разбираме много добре фрустрацията, разочарованието и изтощението, които чувстват много хора, обществени групи и местните власти, когато пандемията отново започна да чука на вратата и случаите на заразени с Covid-19 отново растат. Вижте, това не е спринт, а маратон. Ние трябва да се подготвим за много дълго маратонско бягане. За съжаление, няма нито кратък път, по който да преминем през този труден период, няма и сребърен куршум. Единственото, което може да направим, е сложен и цялостен подход, в който използваме всички налични инструменти в точното време и място".

Много е важно, че властите трябва да увеличат тестването през следващите дни и седмици. Трябва да се поставят под стриктна изолация не само болните, но и контактните с тях лица.

"Сред превантивните мерки е и избягването на събития, в които се събират много хора. Цялостните ограничителни мерки обаче трябва да бъдат считани като последен и най-непредпочитан вариант. Ние в Световната здравна организация не промотираме "затварянето" като предпочитана мярка срещу разпространението на коронавирус. В същото време трябва да подчертая, че последната дума е на правителствата, които най-добре знаят каква е епидемиологичната ситуация и какво е състоянието на здравната система".

До края на тази година ще имаме повече информация за безопасността и ефективността на ваксините, които в момента се разработват.

"В процес на разработка са около 200 ваксини, които са на различен етап от изпитанията. Някои от тях са на трети или дори на финален етап. През ноември или декември в Световната здравна организация ще получим информация за тях. Ако те са успешни, може би през първите три месеца на следващата година ще бъде периодът на началото на имунизациите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08