Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери: Страните да удвоят усилията за подготовка на всякакви Брекзит-варианти

| обновено на 16.10.20 в 00:15
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвропейските лидери приеха заключения, в които призовават страните-членки да удвоят усилията си за подготовка на всички нива и всякакви варианти по Брекзит, в т.ч. и без споразумение.

Основните разногласия остават по отношение на равнопоставеността, управлението и рибарството. Като подчерта, че европейската позиция е ясна още от първия ден на преговорите, главният преговарящ Мишел Барние бе категоричен:

"Ние просто искаме регламентирания и правов суверенитет, с които ще се сдобие Обединеното кралство на 100 процента от 1-ви януари, да не може да се използва като инструмент за дъмпинг срещу европейските икономически предприятия и сектори".

За разногласията по рибарството Барние каза:

"Това, което искаме от британците като достъп до техните води за нашите риболовни предприятия е същото, което британците искат от нас в много, много области и по-точно улеснен достъп до нашия пазар за техните предприятия".

Барние допълни, че утре ще разговаря с главния преговарящ от Обединеното кралство Дейвид Фрост, а другата седмица ще бъде на визита в Лондон.

Лидерите приеха и заключения за климата, в които се казва, че целите за намаление на вредните емисии до 55 на сто до 2030-та година трябва да се осъществят колективно и по възможно най-ефективния начин. Европейският съвет ще се върне отново към въпроса на срещата на върха през декември. До тогава трябва да бъде дадена оценка как би могло да се постигне намалението им, в т.ч. и на национално равнище.
Европейските лидери приеха заключения и за климата. В тях се подчертава, че те ще се върнат отново към въпроса на срещата на върха през декември. До тогава трябва да бъде дадена оценка как би могло да се постигне намалението им до 55 на сто до 2030 г., в т.ч. и на национално равнище, като се отчита равнопоставеността и се предотврати изтичането на въглерод.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Сделка или не: Джонсън чака срещата на ЕС в Брюксел, за да реши

Европейските лидери започват ключова среща, докато Борис Джонсън флиртува със заплахата за Брекзит без сделка, така „Индипендът“ определи състоянието на преговорите за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел. Крайният срок, който Борис Джонсън..

публикувано на 15.10.20 в 18:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Италия: Жители на Валдобиадене тичат с кмета си, за да му помогнат да отслабне

В селище от италианската област Венето, жители помагат на своя кмет да свали наднорменото си тегло. Под заглавие "Селище тича, за да отслабне кметът", информационната агенция Ansa, представя жителите на Валдобиадене съпричастни със своя кмет –..

публикувано на 18.07.24 в 08:33

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство...

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да..

публикувано на 18.07.24 в 07:55