Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 по света: Над 62 000 нови случая в САЩ

| обновено на 16.10.20 в 12:49
Снимка: Pixabay

Продължава да расте броят на новите случаи на коронавирус във Франция, за първи път прехвърли прага от 30 000 за едно денонощие, съобщи днес националната служба за обществено здравеопазване, цитирана от световните агенции.


Полски лекари призоваха правителството да окаже повече подкрепа на изправената на предела на възможностите си здравна система на страната, след като дневният ръст на случаите на коронавирус надхвърли 8000 за първи път вчера, регистрирайки рекорд за втори пореден ден.

От неделя 150 общини в Полша ще бъдат обявени за "червени зони". Там ще бъдат забранени събирания на повече от 10 души, а в магазините ще се допускат до 5 души едновременно. Забраняват се сватбени тържества. Университетите и средните училища в червените зони ще преминат на дистанционно обучение.



От събота най-засегнатите райони във Великобритания преминават в по-високата втора степен на карантина. Мярката ще засегне столицата Лондон, както и графство Есекс и още 6 общини. Тя предвижда забрана за общуване между семейства по домовете, събирания на не повече от 6 души на едно място на открито и вечерен час за заведенията.

Продажбата на алкохол в британския парламент ще бъде забранена като част от новите мерки срещу коронавируса, които ще влязат в сила в страната утре, предаде Ройтерс.

От събота в баровете в Камарата на общините вече няма да може да се купуват спиртни напитки, съобщи нейният председател Линдзи Хойл. Той припомни, че пъбовете в редица райони ще бъдат затворени, и коментира, че при това положение е редно и депутатите да не могат да си купят алкохол.

След първата национална карантина във Великобритания заради коронавируса по-рано тази година Камарата на общините възобнови присъствените си заседания.

Правилата за пазене на физическа дистанция обаче ограничават броя на депутатите, които могат да присъстват едновременно в залата, отбелязва Ройтерс.

Великобритания междувременно въведе двуседмична карантина за пътниците, които пристигат от Италия, предаде Франс прес, като се позова на министъра на транспорта Грант Шапс.

Мярката, която ще влезе в сила в неделя, ще се прилага и за пътниците от Ватикана и Сан Марино. Онези, които не спазват карантината, ще бъдат глобявани, при рецидив с до 10 000 лири (11 000 евро).

Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа, с над 43 000 смъртни случая.

Италия е на второ място в черната статистика на континента, с повече от 36 000 починали. В последно време броят на новите заразени и в двете страни започна рязко да се увеличава, в резултат на което те отново затегнаха мерките срещу коронавируса.


Британският министър на транспорта съобщи още, че отпада карантината за пътниците, пристигащи само в Англия от гръцкия остров Крит.

Над 62 000 нови случая на коронавирус са установени в САЩ вчера. Това е най-високият ръст за денонощие от 31 юли насам, когато бяха регистрирани 66 000 заразени. Броят на потвърдените случаи в САЩ надхвърля 7,9 млн. Над 217 хил. са починалите.

Очаква се във втория ден на срещата си в Брюксел лидерите на страните от Европейския съюз да обсъдят и последствията от пандемията с коронавирус в Европа и начините за справяне с тях.

Българският премиер Бойко Борисов вече коментира, че европейските страни трябва да са единни в действията си, за да се справят с последствията от пандемията от коронавирус.

Украйна регистрира рекорден брой нови случаи на Covid-19 за последното денонощие - 5 992. Общият брой на заразените в страната надхвърли 287 000 души, а починалите са близо 5 400.

В последните дни страната регистрира по около 5000 нови случая. Заради скока на инфекциите правителството удължи карантинните мерки до края на годината.

Испанският регион Каталуния въведе строги нови мерки, включително затваряне на някои барове и ресторанти.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52