Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 100 на протестите - пето "Велико народно въстание", напрежение пред БНТ

| обновено на 16.10.20 в 23:16

Днес беше стотният ден от антиправителствените протести, който беше обявен от организаторите като пето "Велико народно въстание" и който премина при силен дъжд в центъра на София и напрежение между протестиращите и полицията пред сградата на БНТ.

Този път "въстанието" получи подкрепата на евродепутати, които декларираха, че Европа вижда случващото се във България.

Малко преди 23.00 часа напрежението пред БНТ утихна, като протестиращите се разотидоха, а част от тях се отправиха към Орлов мост, където за кратко блокираха ключовото кръстовище, преди и те да си тръгнат.

Така завърши петото "Велико народно въстание" на 100-тния ден от антиправителствените протести.

По-рано тази вечер хората посочиха, че всяко бавене в подаването на оставката на премиера е минус за него, тъй като доверието към него е спаднало.Те продължиха да настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев. Настояваха за оставката и на генералния директор на БНТ Емил Кушлукова и дори за тази на водещия на предаването "Панорама" Бойко Василев.


На проявата имаше две паралелни трибуни. Студентите от Софийския университет дойдоха със своя озвучителна техника и свои оратори около 18:30 ч. Пред президентството е и пунктът на т.н. "Отровно трио".


Проявата и днес разчиташе на мащабност, за да се види желанието на хората в България за отстояване на Демократичните ценности. Според присъстващите, протестите са направили български проблеми видими за Европа.


На събитието, което се състоя при проливен дъжд, излял се над центъра на София, се включиха на място и по видеовръзка от Брюксел евродепутати от Хърватия, Нидерландия, Румъния.

Един от тях - Иван Синчич от Хърватия, каза, че е дошъл, за да каже на българите че не са сами и Европа ги подкрепя. По думите му корупцията не е само в България, а такава има и в Хърватия. "Искам да ви кажа, че корупцията трябва да спре навсякъде", каза той и допълни: "Вие не трябва да спирате" призова протестиращите той и каза, че "който издържи последен, ще победи".

Иван Синчич, евродепутат от Хърватия, на протеста в София

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг пък се обърна към хората на площада с думите, че корупцията им пречи да живеят в свобода и с истината и да следват идеалите, които са споделяли със семействата си. "Ако ни пречат - да се махат", призова той.

Членът на Прогресивния алианс на социалистите и демократите напомни, че преди дни Европейският парламент подкрепи правото на българския народ да протестира в защита на законността и правовата държава и добави, че евродепутатите на свой ред помагат за това еврофондовете да не отиват в джобовете на корумпираните политици и олигарсите.

Той също така отбеляза и ролята на някои медии, които "вместо да се вслушат в гласа на хората, следват властта и предпочитат версията на олигарсите и корумпираните".

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг

Румънският евродепутат Рамона Стругариу се включи чрез видеовръзка и отбеляза, че победата, която са постигнали в Брюксел, е победа на всеки един от българите, който е бил през последните 100 дни по площадите.

Деян Василев от "Правосъдие за всеки" посочи, че не искат силните да налагат правилата си, искат правила за всички. "Върховенството на закона ще ни пази от властта на силните, но и ще ни направи по-богати", каза още той.

"Има много светлина на този площад, тази светлина е от вашите очи, от вашите души, от вашите надежди и от вашата смелост - от там идва светлината на този площад", каза Арман Бабикян от "Отровното трио". "Ние искаме България на знанието, България на моженето", посочи още той.

Проф. Велислав Минеков от "Отровното трио" отбеляза, че и дъжд да вали, гръмотевици да има, дори камъни от небето да падат, пак ще са тук, защото ненавиждат управляващите. "За 100 дни се смениха министри, криха се, станаха за резил на Европа, ще ги премахнем", допълни той.

След традиционното приключване на събитието с химна на България, протестното шествие се отправи към храм-паметника "Александър Невски", за да отдаде своята почит на антиправителствените протести преди 30 години на 10-ти ноември, след което множеството се отправи на традиционното шествие към Орлов мост, който за поредна вечер беше блокиран за кратко.


Напрежение пред сградата на БНТ

Малко след 21,00 часа част от протестиращите се насочиха и към сградата на Българската национала телевизия за станалия вече обичаен протест в петък по време на предаването "Панорама".

Повече от един часа имаше напрежение пред входа на БНТ, след като десетки протестиращи се опитаха да влязат в сградата на Националната телевизия с намерение да участват в предаването "Панорама" с водещ Бойко Василев. На няколко пъти се стигна до сблъсъци с полицията при опитите за влизане в сградата. Около сградата на БНТ беше разположен голям брой служители на полицията и жандармерията.

В днешното предаване "Панорама"  гост беше Арман Бабикян от "Отровното трио", който заяви, че не е знаел за случващото се пред сградата на БНТ. Бабикян обаче посочи, че няма да призове хората да се разотидат, като той ще остане в близост до сградата на Националната телевизия.

По сграда на БНТ полетяха пластмасови бутилки и кенчета, като едно от стъклата на Националната телевизия беше супено.

Протестиращите скандираха "Оставка" за генералния директор на БНТ Емил Кушлуков и тази на Бойко Василев.

Страничните входове на БНТ също бяха заградени от протестиращи с намерението да изчакат водещия на "Панорама" да си тръгне след края на предаването. Малко преди 23.00 часа напрежението пред БНТ утихна и протестиращите се разотидоха.


Снимки: БГНЕС и БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милен Желев: Докато вниманието е към изборите, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира пред БНР политологът Милен Желев. Той посочи, че медии, за които се счита, че са близки до ДПС,..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове "Шахед" в Днепропетровска област, съобщи ръководителят на местната администрация Сергей Лисак.  По..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът излязъл от платното на магистрала 44 и се преобърнал, на стотина километра източно от Дюселдорф...

публикувано на 29.03.24 в 07:53