Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интерактивна изложба, посветена на защитен вид дива гъска в Добрич

Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска
Снимка: Мая Щърбанова
Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска беше открита в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Експозицията е осъществена благодарение на съвместната дългогодишна работа на зооцентъра и Дружеството за защита на птиците. Тя може да бъде видяна в голямата зала на зоологическата градина в Добрич.

Червеногушата гъска е един от най-застрашените видове, нейната численост в началото на 21 век започва рязко да намалява, като факторите за това са много – промяната в селското стопанство и намаляването на местата й за паша, изграждането на все повече ветрогенераторни паркове, проучванията за нефт и газ в близост до местообитанията ѝ, разрастването на урбанизираните територии и много други. Дейностите по проучването и опазването на червеногушата гъска се извършват от Българското дружество за защита на птиците вече близо 25 години.
Да бъде опозната от всички и опазвана също от всички е от изключително значение, за да не се загуби този вид. Част от дейността по защитата й е и настоящата изложба в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Според директора на центъра Християн Христов подобни експозиции са много важни и трябва да се правят по-често.

Християн Христов и Михаил Илиев

Изложбата „Пътят на червеногушата гъска“ е част от мащабен международен проект, в който участие вземат и петте държави, в чийто ареал се среща този вид птица. Повече за експозицията ни разказва Михаил Илиев от Дружеството за защита на птиците - чуйте звуковия файл.

По думите на Михаил Илиев хората сме свикнали да гледаме на природата като на даденост, с която всички ние разполагаме. За съжаление истината е съвсем различна и само ако променим начина си на мислене и се постараем да запазим заобикалящата ни жива природа, ще я имаме и занапред. Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каплина

Руска катерачка постави нов световен рекорд в "скоростта"

Юлия Каплина постави нов световен рекорд по скорост в спортното катерене. На Европейското първенство, което се провежда в Москва, 27-годишната рускиня "закова" таймера на 6,96 секунди. Така тя стана втората жена в света, която записва време под 7 секунди. Това е десети световен рекорд за Каплина, която участва в състезания от Световната купа от 2012..

публикувано на 22.11.20 в 16:56

22.11.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.11.20

публикувано на 22.11.20 в 08:30
Алекс и Ники

Екстремните спортове 15-21 ноември 2020

Алек с Тоткова и Ники Русев са носители на Годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм за 2020 г. 15-годишната Алекс е отличена за преминаването на линията “ Victimes del futur “ 9а в Маргалеф, Испания през март, с което стана първата българка, изкатерила маршрут с категория 9а в скалното катерене, и първият..

публикувано на 21.11.20 в 12:47
Алекс Тоткова и Ники Русев

Алекс Тоткова и Ники Русев - носители на Годишните награди на федерацията по катерене и алпинизъм

Алекс Тоткова и Ники Русев са носители на Годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм за 2020 г. 15-годишната Алекс е отличена за преминаването на линията “ Victimes del futur “ 9а в Маргалеф, Испания през март, с което стана  първата българка, изкатерила маршрут с категория 9а в скалното катерене, и първият български..

публикувано на 20.11.20 в 15:24

Екстремният сноубордист Владимир Павлов издаде първата си книга

От вчера на пазара е книгата на екстремния сноубордист Владимир Павлов "Моите сноуборд върхове". През 2017 г. той стана първият българин, спуснал се от над 7000 метра, а през 2019-а изкачи връх Манаслу в Хималаите и стана първият българин, осъществил спускане със сноуборд от осемхилядник.  Владо започва да пише книгата непосредствено след..

публикувано на 17.11.20 в 07:00

15.11.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 15.11.20 година

публикувано на 15.11.20 в 08:20
Жулия Шанорди

Екстремните спортове 8-14 ноември 2020

Французойката Жулия Шанорди стана третата жена в света, преминала категория на трудност в катеренето 9b. Първата е австрийката Ангела Айтер, която през 2017 г. тя изкатерва “La Planta de Shiva” в Испания, а през юли тази година 19-годишната италианка Лаура Рогора се справи с “Ali Hulk Sit Extension Total” 9b, също в Испания. Шанорди е..

публикувано на 14.11.20 в 13:44