Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Джафер: Новият бюджет на НЗОК ще задълбочи още повече дисбалансите в системата

Чрез този бюджет малко болници ще покрият критериите за повече средства за пандемията

Снимка: БГНЕС

Предложеният бюджет на НЗОК за следващата година е един очакван бюджет, но действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение, той винаги е бил увеличаван с 400-500 милиона лева в повече през последните 4 години“, коментира в „Преди всички“ д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на здравната комисия предлаганите промени в проектобюджета на Здравната каса.

Очаква се Националната здравноосигурителна каса да получи увеличение в бюджета с около 340 млн. лева в повече. Това са предварителните разчети.

„Макар че, премиерът обяви преди дни, че увеличението за здраве ще бъде с 460 милиона лева, в неофициално коментирания бюджет сумата е около 310-340 милиона лева повече“ - припомни д-р Джафер.

По думите ѝ сме в безпрецедентна криза и парите за здраве трябва разумно да се контролират:

„Нищо, че минава безпрецедентната сума от 5 милиарда лева бюджет в касата, разходите и приходите трябва много скептично да бъдат планирани".

"Здравният министър посочи, че нараства и броят на здравно неосигурените лица и заради корона кризата лечебните заведения не работиха на пълен капацитет, касата спести много средства. Към настоящия момент в НЗОК има икономии по всички пера" - това поясни още д-р Джафер.

"Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още повече дисбалансите в системата, ще разкрие отново огромните дефицити в системата и ще доведе до фалит на малките общински болници,  до пълно изтощение на областните болници.“

По думите на д-р Джафер през преходните и заключителните разпоредби отново се променят текстове, което е нонсенс и противоречи на нормативната уредба, и така спестените средства няма да могат да отидат за лечение, включително за лечение на коронавирус.

На фона на Covid кризата този бюджет ще задълбочи проблемите. Там само дето не са изредени болниците, които ще получават средства за пандемията – а те са много малко, защото са много високи изискванията, които трябва да се покрият.

Толерирането на големите болници не трябва да става чрез бюджета на НЗОК, този дисбаланс доведе до фалит на болници, с този бюджет и не виждам как ще бъдат подкрепени медицинските специалисти, как ще бъдат подкрепени лечебните заведения на територията на цялата страна.“ Това коментира още Нигяр Джафер.

Според нея освен в Търговище и в Благоевград и в други болници ще има подобни проблеми с кадрите, защото не се състоя реформата в здравеопазването .

Според д-р Джафер личните лекари трябва да отпускат PCR- тестове при строги критерии, но парите за тестовете трябва да се отпускат не от здравната каса, а от Министерство на здравеопазването.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54