Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързи антигенни тестове за Covid-19 и грип в училищата в Бургас

Тестването се прави само с писменото съгласие на родителите и в тяхно присъствие

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В бургаските училища и детски градини от днес се правят бързи тестове за коронавирус. 1 000 теста са осигурени от община Бургас. Целта е да се ограничи пътят на заразата.

Тестовете отграничават Covid-19 от сезонните грипове. Прилагането им в учебните заведения на Бургас е по препоръка на вирусолога доц. Цветан Велинов от Общинския кризисен щаб:

"Първо са по-евтини. Второ, дават резултатите на десетата минута. Надеждни са. Това са антигенни тестове, които имат доста висока достоверност", посочи доц. Велинов.

Медицинските специалисти в детските и учебните заведения са преминали обучение как да вземат пробите за тестовете, уточни заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева:

"Тук е малко по-сложно набирането, тъй като се взема секрет от носа и носоглътката. Най-голямото притеснение на родителите беше дали без тяхно съгласие ще вземаме секрет от децата. Не, няма да вземаме. Само и единствено с писмено съгласие на родителите и в тяхно присъствие".

При положителен резултат ученикът или учителят ще бъдат насочвани към PCR-изследване.

Доставката на тестовете за учебните заведения в община Бургас продължава и утре.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция, където беше посрещната с тържества и призив за мир по време на игрите в Париж. Огънят премина 5200..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29