Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От полунощ се затваря цялата испанска област Навара заради пандемията

Снимка: pixabay

От полунощ в сряда срещу четвъртък цялата област Навара се затваря по подобие на Мадрид. Това обяви на спешна пресконференция премиерът на регионалното правителство Мария Чивите. По този начин вече над 6 милиона и 300 хиляди испанци ще бъдат принудени да живеят при строги ограничения.

Увеличава се периметърът на засегнатите провинции. Напълно затворени са 55 общини, а над 1 000 населени места прилагат различни мерки за ограничаване на пандемията.

От 22 октомври в продължение на 2 седмици в Навара няма да може да се влиза и излиза освен за работа, училище или грижа за възрастен родител.

Ресторантите и кафенетата спират работа с клиенти и могат да доставят храна само по домовете. Магазините, спортните клубове и театрите затварят в 21.00 часа, събиранията се свеждат само в рамките на семейството, а общественият транспорт ще работи на 50% от капацитета си.

До тук се стигна, след като в продължение на 2 седмици случаите на заразени с Covid-19 в Навара нарастваха лавинообразно и достигнаха 945 на 100 000 жители - безпрецедентна цифра и най-високата в страната, последвана от Мелийа (713), Ла Риоха (530) и Арагон (509 ).

В Мадрид те вече са спаднали под 500, но въпреки това централното правителство обмисля въвеждането на вечерен час, срещу който регионалното правителство се съпротивлява.

Междувременно в Каталуния от днес денонощните магазини няма да работят от 22.00 часа вечерта до 07.00 часа сутринта. Това е следващата стъпка, след като бяха затворени баровете и ресторантите в опит да се ограничи пандемията. Само за последното денонощие в областта са регистрирани рекордните за втората вълна от 55 смъртни случая.

В цялата страна те наближават 34 хиляди при близо 975 хиляди заразени, което я прави втората в Европа по смъртност на глава от населението от Covid-19 след Белгия и шестата в света.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев за преподаването и рисуването

Художникът и учител Виолин Неделчев признава, че се чувства ползотворен, когато помага на децата да направят първите си стъпки в изкуството.  Преподава на няколко места сред които Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия", а всяка събота води школа по изобразително изкуство към Народно читалище "Възраждане" 1928.  По време на обучението си,..

публикувано на 18.04.24 в 12:40

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда

От трети опит Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, част от която от вчера е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.  Според..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала.  ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз" - "Боташ" Обвинения в НС заради отпадането на доклада за договора между..

публикувано на 18.04.24 в 12:08