Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

КРС с проект за подобряване на обслужването на потребителите

Снимка: pixabay.com

Комисията за регулиране на съобщенията започва осъществяването на проект, чиято цел е подобряване обслужването на крайните потребители. Тя ще е свързана с качество на услугата за достъп до интернет, с потребителските сигнали, оплаквания и запитвания. На потребителите ще бъде предоставена нова услуга, отнасяща се до тяхната информираност за цените и предотвратяване на несъзнателния роуминг. 

Проектът е на стойност малко под 1 милион лева и е със съдействието на оперативна програма "Добро управление" с подкрепата на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 849 922 лева е европейското финансиране, а 149 986 лв. е националното съфинансиране. Реализирането ще е от подизпълнител, избран с обществена поръчка.

Проектът е с наименование „Изграждане и развитие на информационните системи и регистри на Комисията за регулиране на съобщенията за подобряване на дейностите по регулиране и контрол и повишаване на качеството на административното обслужване“. Той включва 4 дейности, които са разпределени тематично. Какви възможности дава за потребителите изграждането на механизъм за измерване и наблюдение на параметрите за качество на услугата за достъп до интернет, пояснява Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията:

"Измерването на качеството на интернет ще установи параметрите на услугата за достъп до интернет, която се ползва чрез фиксирани или мобилни мрежи. ... Механизмът за измерване ще се ползва и от КРС, за да следи изпълнението на регламента за мрежова неутралност от страна на доставчиците на услуги. ... Ще бъде използвана и информация от крайните потребители. Целта е това, което ползват те, да бъде с максимално качество, за да гарантира и естественото използване на тази услуга и заплащането към доставчиците. Смятаме, че това ще подобри отношението между потребителя и доставчика". 

Ще се надгради и развие съществуващата информационна система „Лицензиране и регистри“, чрез която КРС предоставя 26 електронни административни услуги. Към тази информационна система ще се разработи нов електронен модул за електронно администриране на потребителски сигнали, оплаквания и запитвания. Ще се извърши интеграция на информационната система с приложимите хоризонтални системи на електронното управление. Поддържаните от КРС седем основни регистъра ще бъдат присъединени към средата за междурегистров обмен RegiX. Ще се подобри функционалността на регистрите и извършването на справки от тях. Съществуващите електронни услуги, предоставяни от КРС, ще бъдат присъединени към Единния портал за достъп до електронни административни услуги. 

В рамките на друга дейност по проекта ще бъде разработено уеб базирано приложение за сравнение на тарифи за електронни съобщителни услуги. Чрез приложението потребителите ще могат безплатно и на едно място да сравняват и оценяват различните оферти, предлагани от предприятията доставчици на електронно съобщителни услугите. Приложението ще дава възможност потребителят да избере най-изгодния за него тарифен план, съобразен с индивидуалните му нужди и потребности. 

Димитров обясни, че с мобилно приложение потребителите ще могат да контролират своето потребление, с цел да се избегне натрупването на по-високи сметки от нежелан роуминг. То ще се сваля от App Store и Google  Play. 

"Ще се разработи мобилно приложение, което ще регистрира в реално време всяко събитие – регистрация на крайното устройство на потребителя в мрежа от персоналния забранителен списък с държави и ще предупреждава потребителя за неволен роуминг на територията на България. Всяко регистрирано събитие от мобилното приложение ще се съхранява в база данни на КРС съдържаща информация за районите (градове, села, местности и др.), където е регистриран пограничен роуминг от крайно устройство, ползващо мобилното приложение. С цел информираност на потребителите на мобилни услуги, събраната статистическа информация за районите, в които са регистрирани случаите на несъзнателен роуминг в рамките на България, ще бъде визуализирана на разработена в рамките на проекта публична карта". 

Срокът на проекта е 24 месеца, а част от дейностите ще започнат да се появяват преди крайния срок. 

Репортаж на Мила Младенова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 
 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон

Макрон представя пред ЕП приоритетите на френското председателство

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще представи пред Европейския парламент приоритетите на ротационното председателство на страната си, което започна от 1 януари, след което в пленарната зала ще се проведат дебати по въпроса. Мотото, което френският държавен глава оповести при представянето на приоритетите през декември, бе:..

публикувано на 18.01.22 в 22:22
Роберта Мецола

Роберта Мецола е новият председател на Европарламента

Малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия е новият председател на Европарламента. Тя бе избрана още на първи тур с 458 гласа „за“, като за абсолютно мнозинство ѝ бяха необходими 309. Четирима са кандидатите за председател на Европарламента Роберта Мецола оттегли предложението си за поправка в резолюцията за България Мецола,..

обновено на 18.01.22 в 22:15

Внесоха законопроект за намаляване на членовете на КЕВР - от 9 на 5

Представители на управляващото мнозинство внесоха законопроект за намаляване на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране. Вносителите - четирима депутати от четирите управляващи партии, предлагат енергийните комисари да бъдат сведени от девет на петима. Според приложените мотиви чрез оптимизирането на числения състав на КЕВР..

публикувано на 18.01.22 в 21:57

Пожар във варненския квартал "Младост", има обгазени

Има обгазени след голям пожар, който е възникнал в жилище в квартал "Младост" във Варна тази вечер. Няма загинали при инцидента. Трима души са обгазени. Само един от тях е настанен във военната болница, другите са отказали да бъдат хоспитализирани. Причината за възникването на пожара все още е неясна. Той е започнал в празен апартамент на..

обновено на 18.01.22 в 21:24

161 заразени с коронавирус отчетоха в област Ловеч за денонощие

В област Ловеч са регистрирани рекордните от началото на пандемията за едно денонощие 161  заразени с коронавирус. За едно денонощие средната 14-дневна Covid заболяемост в областта се е покачила с над 100 на 100 хиляди души население и вече е 820, над 1100 е в общините Троян, Априлци и Ловеч. Най-много за денонощието са заразените с..

публикувано на 18.01.22 в 20:58

Щабът в Петрич иска децата от 5 до 12 клас да преминат на дистанционно обучение

В община Петрич кризисният щаб поиска учениците от 5-и до 12-и клас да преминат поне за седмица на дистанционно обучение заради многото Covid заразени: Нина Попова - зам.-кмет по хуманитарните дейности, заяви: „Над 1300 ученици отсъстват в момента от училище, имаме училища, в които в момента 30% от учителите отсъстват. Наистина ситуацията е..

публикувано на 18.01.22 в 20:39
Снимката е илюстративна

Българо-американска военна подготовка на полигон „Ново село“ до 30 юни

Съвместна българо-американска подготовка започна на учебния полигон „Ново село“, съобщиха от Министерство на отбраната. Във връзка с това се извършва и предислокация на американски военнослужещи и екипировка към полигона. Съвместните учения ще продължат до 30 юни тази година. Предислокацията на американските военни включва щатно..

публикувано на 18.01.22 в 20:17
Подкасти от БНР