Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 дни до президентските избори в САЩ и един до решаващия втори дебат

Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

14 дни остават до президентските избори в Съединените щати, а утре е решаващият втори и последен президентски дебат. Този път микрофоните на Джо Байдън и Доналд Тръмп ще могат да бъдат заглушавани и така да се попречи на прекъсванията в изказванията на двамата претенденти за Белия дом. 

Първият дебат между Тръмп и Байдън беше определен като най-лошия в историята, а нито един от двамата не можа да изложи аргументите си заради постоянни прекъсвания. Вторият дебат беше отменен, след като Тръмп отказа той да се проведе виртуално. Утре вечер Тръмп и Байдън ще имат по две минути да отговарят на въпроси без прекъсване и едва след това микрофонът на опонента ще бъде включван. От щаба на Тръмп обвиниха организаторите на дебата, че подпомагат Джо Байдън, след като беше изключен въпрос за външната политика. От щаба на Байдън отвърнаха с атака срещу Тръмп, че се опитва да избегне въпроси, свързани с пандемията. Близо 30 милиона американци вече гласуваха предварително. От вчера предварителното гласуване започна в щата Флорида, който е решавал изхода от вота не веднъж през годините. Във Флорида вчере беше кандидатът за вицепрезидент от Демократическата партия Камала Харис. 

"Опитват се да подтиснат вота, опитват се да ви накарат да не гласувате. Помислете, защот тези могъщи хора правят гласуването ни толкова трудно? Ето и отговорът - защо знаят къде ни е силата. Знаят, че когато гласуваме, печелим".

Днес опашки се извиха и в щата Охайо, където също започна гласуването. А Върховният съд друг решаващ щат Пенсилвания удължи срока за гласуване и бюлетини по пощата ще се приемат три дни след 3 ноември, стига те да са изпратени с пощенско клеймо от самия ден на вота. Американският президент Доналд Тръмп тази вечер ще бъде в Пенсилвания, след като се завърна от Аризона, където проведе серия от митинги, на които демонстрира здраве и отново се обяви за отваряне на икономиката, въпреки Covid.

„Събудих се и се почуствах много добре. Казах си - Излизай навън. Бум, супермен!“

Тръмп атакува и главния здравен експерт в пандемията д-р Антъни Фаучи като го нарече "бедствие":

"Хората казват просто ни оставете на мира. Уморихме се от това. Хората се умориха да слушат от Антъни Фаучи и всички тези идиоти за коронавируса. Фаучи е бедствие. Ако го слушах, смъртните случаи щяха да са 500 000". 

И докато Тръмп продължава с кампанията и срещите с избиратели, Джо Байдън предпочете да се подготвя за утрешния президентски дебат. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11