Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовото министерство очаква спад на икономиката от 3 на сто през 2020 г.

За 2021 г. МФ прогнозира растеж на БВП от 2,5 на сто

Финансовото министерство прогнозира спад на икономиката на България от 3 на сто през 2020 г. Това се посочва в т.нар. "есенни" макроикономически прогнози на МФ, представени във вторник.

Разпространението на коронавируса от началото на 2020 г. предизвика сериозен икономически шок в световен план и в Европа през второто тримесечие на годината. Икономиката на България също бе засегната, но реалният спад на БВП както през второто тримесечие, така и през първото полугодие на 2020 г., не бе толкова значителен, колкото средния за ЕС, отбеляза Министерството на финансите.

Според него през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП.

Общият принос на външния сектор към БВП за 2020 г. ще бъде почти неутрален, прогнозира МФ и добавя, че през 2021 г. се очаква растежът на БВП да бъде от 2,5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019 година.

Средногодишният спад на заетостта през 2020 г. се очаква да бъде около 2,6%, а коефициентът на безработица - 5,6 на сто.


Правителството предприе редица мерки за ограничаване на негативните ефекти от Covid-19, като в областта на пазара на труда мярката 60/40 дава положителни резултати и ограничава нарастването на безработните, посочва МФ и добавя, че заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020 г., а през следващата година то ще се ускори както от частния сектор, така и от планираното увеличение на доходите в публичния сектор.

Средногодишната инфлация за 2020 г. се прогнозира да бъде 1,4%. През следващата година нейната динамика ще е зависима от възстановяването на международните цени на суровините и на цените на петрола.

В "есенния" доклад на финансовото министерство също така се посочва, че увеличената несигурност през 2020 г. се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити. Нарастването на вземанията от предприятия се очаква да бъде 0,6%, а от домакинствата - 5 на сто през тази година. През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено, поради очакваната за все още слаба инвестиционна активност в частния сектор.

В краткосрочен период рисковете пред прогнозата са отрицателни, посочва МФ и допълва, че икономическото развитие зависи от динамиката на епидемичната обстановка както в страната, така и в глобален план, като все още не се очертава устойчиво решение за справяне с пандемията.

Като част от тази "есенна" прогноза е разработен алтернативен макроикономически сценарий с по-неблагоприятна динамика на външната среда през 2020 и 2021 г.

Резултатите от тази симулация показват влошаване на общата динамика на БВП, като реалните изменения през 2020 и 2021 г. ще бъдат по-ниски, съответно с 2,2 и 4,3 процентни пункта спрямо базовия сценарий. През целия прогнозен период равнището на БВП по текущи цени ще бъде по-ниско спрямо базовия сценарий, прогнозира МВФ.

Целият доклад "есенна макроикономическа прогноза" на МВФ може да видите ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

СЕМ ще извърши фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна

Съветът за електронни медии реши единодушно с пет гласа "за" да бъде извършено фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна за периода 8-12 юли. То ще обхване и програма "Хоризонт" на Българското национално радио.  Извършването на наблюдението беше предложено от изпълняващия длъжността председател на СЕМ Габриела..

публикувано на 11.07.24 в 16:26
Ивелин Михайлов

Парламентарна комисия ще проверява дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплект "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:22
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Панацеята вече е вторият мандат, третият е безпредметен

Панацеята вече е вторият мандат, третият е безпредметен. ПП-ДБ трябва да го гледат като национален за едно непартийно, техническо, временно правителство с ограничени задачи, което да се опита да извърши някаква малка част от неосъществените реформи, но основната му задача да бъде завършването на евроинтеграцията с Шенген и еврозоната, както и..

публикувано на 11.07.24 в 16:21

В ЕС ражданията са по-малко от смъртните случаи. Миграцията вдига броя на населението

Миграцията към страните от ЕС е вдигнала броя на общото население през миналата година, въпреки че ражданията продължават да са по-малко от смъртните случаи, пише Ройтерс, като се позовава на европейски данни.  След намаляване на общото население през 2020-2021 г, свързано с въздействието на пандемията от коронавирус, населението в 27-те страни..

публикувано на 11.07.24 в 16:03

Топ 3 на най-желаните специалности в СУ - Право, Психология, Международни отношения

И тази година специалност "Право" е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от "Психология" на второ място и от "Международни отношения" - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе днес. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше..

публикувано на 11.07.24 в 15:56

България става пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО

България ще бъде пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО. Споразуменията са подписани на срещата на Алианса във Вашингтон.  Италия, Албания, Северна Македония и България ще си сътрудничат в рамките на паневропейския транспортен коридор номер 8. А между Гърция, България и Румъния ще има споразумение, за да може да има:..

публикувано на 11.07.24 в 15:54
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са случаите на работа без трудов договор, отчита трудовата инспекция. Установените да работят без..

публикувано на 11.07.24 в 15:19