Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолистът Владимир Косяненко: "Варненско лято" е фестивалът с най-приятелска атмосфера

Изпълнение на "Спомен от Флоренция" от Чайковски
Снимка: Росен Донев

Макар и вече в есенния сезон, програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято" продължава и на 20 октомври там звуча италианска барокова музика - в Аулата на Икономическия университет свириха гостите от Италия Марио Карбота - флейта и пиколо, Енрико Казаца - цигулка, и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата беше посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Меркаданте и неговият Квартет №1 в ми минор за флейта, цигулка, виола и виолончело прозвуча в редакцията на Мариятереза Делабора, а това, както твърдят организаторите, е първото изпълнение на произведението в наше време.

Покана към варненци отправя и Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин, които ще гостуват на фестивала с програма, посветена на 180-годишнината на Чайковски и 250 г. от рождението на Бетовен. Очаква се солистката от Унгария, цигуларката Юлия Пушкер, да изпълни Цигулковия концерт от Бетовен, а Радиосимфониците ще предложат и Симфония №4 от Чайковски.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" ви срещаме с един от гостите на фестивала тази година: Владимир Косяненко е виолист от елита на европейските камерни изпълнители - преминал е през санктпетербургската и виенската школа като инструменталист, учил е дирижиране при легендарния Иля Мусин. Преди близо 30 години се премества във Виена по покана на Младежкия оркестър „Густав Малер“, ръководен тогава от Клаудио Абадо. Там завършва с отличие Университета за музика и сценични изкуства, а по-късно и Кралската консерватория в Гент, Белгия. Свири като оркестрант във Виенската филхармония, в оркестъра на Грац и много други, а като член на квартет "Хуго Волф" в продължение на 10 години получава престижни награди и свири в най-елитните зали по света. От 2008 г. е професор по виола и камерна музика в Академията за изкуствата към Университета в Сплит, Хърватия. През 2012 г. основава нов струнен оркестър - „Виртуозите на Сплит“ и до днес е техен диригент и артистичен директор.

Виолистът Владимир КосяненкоВ България Владимир Косяненко не е за първи път. От фестивала „Варненско лято“ пази само хубави спомен:
"Помня първия път, когато дойдох тук преди четири години – за 90-ото издание на фестивала – и това беше много специално събитие за мен, защото имах шанса да свиря като солист с един от най-добрите виолисти на нашето време – френския музикант Жерар Косе. Изпълнихме Шестия Бранденбургски концерт от Бах, а след това и пиесата от Кийт Джарет за виола и оркестър „Мост от светлина“ – аз дирижирах, а Жерар солира. Прекрасен спомен имам от първото ми гостуване във Варна.

Но този път моите очаквания бяха надхвърлени, защото съм очарован от работата на артистичния директор Марио Хосен – той успя да доведе на фестивала толкова много млади чудесни български музиканти. Това е новото поколение високообразовани и много талантливи млади хора и за мен е голямо, наистина голямо удоволствие да ги открия, да свиря с тях. Атмосферата по време на фестивала е доста напрегната, работата е интензивна в подобен проект – имаме около два дни за репетиции преди концертите, а това означава, че всеки ангажиран в различните формации е пред голямо предизвикателство - трябва да е добре подготвен, за да даде най-доброто от себе си в процеса на подготовка.

Затова съм щастлив, че срещнах тук с цигуларките Лия Петрова и Марина Димитрова, с виолончелиста Атанас Кръстев – просто съм изумен от техните качества и от чудесния звук. Мисля, че най-хубавото в идеята на Марио Хосен е да даде на всички шанса да свирят заедно. Проследил ги е до Париж, Берлин, Ню Йорк, Виена, Валенсия, където живеят сега, свързал се е с тях и е събрал тази невероятна колекция от най-добрите млади българи на сцената. Същевременно можем да се насладим на легендарно присъствие – като това на проф. Милена Моллова. Тук за първи път срещнах румънския пианист Михаел Хориа. Така че, ако трябва да направя сравнение с други престижни фестивали, на които съм бил през последните 25 години, бих казал, че атмосферата във Варна е най-приятелска, затова съм наистина щастлив, без преувеличение.

За мен е чест да съм приятел на Марио Хосен вече близо 30 години и бих казал, че той е широкоскроен, вдъхновен и креативен, а това по естествен начин се отразява и на самия фестивал, който ръководи сега. Трябва да ви кажа, че аз познавам много световноизвестни музиканти, работил съм с такива през последните десетилетия, но сред тях Марио Хосен има специално място за мен – той не е просто виртуоз, който мисли за собствената си работа и израстване, а го е грижа и за другите, включително и за децата, които учат при него. Мисли за културата като цяло и тази му философия сякаш е по-скоро спонтанна, отколкото планирана, но това ми напомня нещо, казано от великия Пабло Казалс: "На първо място аз съм човек, на второ – музикант и чак на трето съм виолончелист!" Така че аз цитирам големия музикант, защото е важна тази йерархия в съзнанието на всеки музикант."

Цялото интервю с Владимир Косяненко за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53