Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

106-ата вечер на протест в столицата беше посветена на недоволните студенти

| обновено на 23.10.20 в 00:11

През 106-ата поредна вечер на антиправителствени протести в столицата с настояване за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев движеща сила бяха протестиращите студенти от четири столични висши училища

Участници в поредния протест в София блокираха по-рано тази вечер движението по бул. "Цар Освободител" в района между сградите на президентството и Народното събрание. Към демонстрация тази вечер се включиха и протестиращите по-рано днес пред Ректората на Софийския университет студенти.

По същество протестът започна, след като студентите пристигнаха със свое шествие в зоната на т.нар. "триъгълник на властта". Преди това те блокираха за около 5 минути кръстовището пред Софийския университет. Същото направиха и с бул. "Доундуков", след като пристигнаха в "триъгълника на властта".

Точно пред сградата на Министерския съвет те положиха и своя дълъг транспарант на който пише "Оставка". След това го положиха на жълтите павета на бул. "Цар Освободител". Студентите скандираха "Оставка - веднага!", "Мутри вън", "Гешев е позор - оставка и затвор".

Протестът се озвучаваше от популярна рок музика, балади от 80-те години, модерен рап и хип-хоп.

От т.нар. "Отровното трио" обявиха по-рано, че протестът тази вечер е посветен на протестиращите студенти.

Минути преди 21.00 часа протестиращите се отправиха към Министерство на финансите, където обстрелваха сградата с яйца и домати. Причина за замерването на сградата беше предложеният бюджет за 2021 г., който не се одобрява от повечето протестиращи.

Организаторите от Отровното трио планират подобна акция и утре вечер, но "на друг адрес и с яйца от щраус".

106-ата вечер на антиправителствени протести в София приключи с традиционното блокиране на кръстовището на Орлов мост за около час.


Протест, организиран от активисти на „Да, България“ се проведе по-рано тази вечер пред административната сграда на район "Сердика" в столицата с настояване за спешно възстановяване на къщата на Райна Княгиня, която се намира в квартал „Банишора“.

Плановете на Общината са паметникът на културата да бъде превърнат в музей., но от години къщата пустее и се руши, въпреки че от миналата година е осигурено финансиране от над 400 хил. лева от частни спонсори.

Протестиращите обвиниха кмета на район "Сердика" Тодор Кръстев за неспазване на предизборните обещания и попитаха какво налага забавянето на проекта.

Кметът на района се срещна с протестиращите и обясни: "Проблемът идва, че в момента починаха двама от основните ни спонсори, а те трябваше със собствени сили, труд и материали да го направят това нещо, което ние имаме като проект. До няколко месеца сградата ще бъде възстановена, защото не е толкова голям проблемът".

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42