Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 18-25 октомври 2020

Кирил Николов-Дизела
Снимка: Пламен Стефанов

Весо Овчаров прелетя рекордните 480 км с парапланера си. Това е най-дългото разстояние, изминавано от български парапланерист. Весо ги е прелетял за 10 часа и 55 минути в северната част на Бразилия. През есента на 2018 г. той постави и световен рекорд в акробатичния парапланеризъм, като направи 612 последователни превъртания.

Докато поставяше сегашния си рекорд, в Бразилия е записан и световен рекорд. Местният парапланерист Рафаел Саладини прелетя 555 км в права линия - с близо 20 км повече от досегашното най-добро постижение. Полетът е продължил повече от 11 часа, при средна скорост около 51 км/ч.

Весо Овчаров
Забележително постижение за 72-годишния бегач Ради Милев - той завоюва първото място в своята възрастова група и шестото в общото класиране в националното първенство на Швейцария по 48-часово бягане. За това време българинът успя да пробяга 295 км.

Ради Милев
18-годишната Ясна Петрова от Русе пък е новата балканска шампионка по планинско бягане при девойките. Първенството се проведе в Пояна Брашов, Румъния. Ясна преодоля трасето за 33:36 минути. В надпреварата при юношите от българите най-добре се представи Тодор Малчов, който финишира шести. В състезанието при жените Маринела Нинева стана шеста, а при мъжете Шабан Мустафа зае 12-ото място. В отборното класиране България взе три отличия - сребро за девойките и бронз за юношите и жените. Турция стана балкански отборен първенец при юношите и девойките, а Румъния спечели отборните титли при мъжете и жените.

Ясна Петрова
Кирил Николов-Дизела победи в планинския маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен. Той измина 42-километровото трасе за 4 часа и 10 минути. Втори и трети се класираха, съответно, Стефан Иванов и Росен Русев. При жените най-бърза бе Йоана Еплер, следвана от Христина Петрова и Радостина Иванова. В полумаратонската дистанция победиха Иван Гочев и Антония Георгиева, а на 12-те километра - Антонио Ковачев и Иванка Димитрова. Трасето минава по най-хайдушката част на "Сините камъни", а идеята на на организаторите е състезанието да покаже интересните места в Сливенския Балкан. Подробни резултати можете да видите тук. 

Колевски
Катерачите Емилиян Колевски, а след него и Росен Аначков изкатериха маршрута "Modus Vivendi" 8b в сектор Голямата дупка край Враца. Преди това Аначков премина и "Lokum Power" 8a на Враца. Владимир Гвоздев изкатери тази седмица "Doko Doko" 8а+ на Карлуково, Кирил Христов преодоля боулдъра "A dano" 8А край Рилския манастир, a Стефан Колев - "L. SDS" 8A+ пак там.

К2 (8611м)
Сержи Минготе ще направи опит за зимно изкачване на К2. Проектът му за изкачване на всички осемхилядници без допълнителен кислород за 1000 дни беше прекъснат от Ковид-кризата, след като каталунецът беше изкачил вече 7 от 14-те най-високи върха на планетата. Заради строгите мерки в Испания, се наложи Минготе да се готви за експедициите си в двора на къщата си, а после, когато мерките бяха разхлабени, обикаляше Европа на колело. През декември той ще се включи в комерсиална експедиция, включваща 26 клиенти и шерпи. Сред тях ще бъде и българинът Атанас Скатов, който вече обяви подобни намарения за предстоящия сезон. Сержи Минготе вече е изкчавал К2 - заедно с Броуд Пик, през лятото на 2018 г. Вторият по височина връх на планетата е изкачен от двама българи до момента - Боян Петров и Стефан Стефанов.
В неделя от компанията-организтор на експедицията обявиха и имената на участниците: Дауа Шерпа и Минготе ще ръководят групата, в която изненадващо се появяват имената на партньорката на Симоне Моро - Тамара Лунгер, както и на чилиеца Хуан Пабло Мор, известен с изкачванията си без допълнителен кислород.
===
Французите Симон Уелфранже и Пиерик Фин изкачиха по нов маршрут Южната стена на шестхилядника Сани Пакуш (6951 м) в района на Батура Музтаг, Каракорум, Пакистан. Това е едва второто изкачване на този връх. Първото е преди близо 30 години - през 1991 г., от германска експедиция, по северозападния ръб. Покрай Ковид-кризата, масивът на Батура стана предпочитан от алпинисти, които си поставят за цел изкачвания по нови маршрути, в алпийски стил. 
===
Алик Берг и Куентин Робъртс осъществиха премиерно изкачване на връх Форбс (3612 м) в Канадските скалисти планини. Върхът се намира в Националния парк Банф. Атаката е продължила 3 дни и е по неизкачваната досега Източна стена на върха (М4 WI3).
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Игнат Колчев

Съдия Игнат Колчев: Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство

Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство пред всеки един магистрат.  Това каза съдия Игнат Колчев, председател на Административния съд в Смолян. През годините магистратът провокира със свои идеи и предложения реални реформи в съдебната система. Интервю на Радостина Чернокова с Игнат Колчев..

публикувано на 28.03.24 в 19:14
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09