Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110-а вечер на протести: Поискаха оставката на Вежди Рашидов

| обновено на 26.10.20 в 23:33
Снимка: БГНЕС

Спокойно и без инциденти премина 110-ата вечер на антиправителствения протест.

Присъстващите поискаха оставката на председателя на парламентарната Комисия по култура - Вежди Рашидов и призоваха за единство срещу управляващите.

Демонстрацията завърши с традиционното шествие до Орлов мост.

Ситуацията беше спокойна, но присъстващите бяха все така недоволни.


Тази вечер протестът беше подкрепен от възрастни хора.

Те издигнаха транспарант с надпис – “Стига пенсионерска мизерия“ и изразиха възмущение от отпуснатите им 50 лв. бонус, които не им помагат да се справят с чувството на обреченост.

“212 лева пенсия, синът ми ме храни вече години от чужбина“.

“Нищо не решават тези 50 лева. Трябваше да се направи реформа и трябваше Борисов да я направи, след като управлява най-дълго“, казаха участници в демонстрацията.


Арман Бабикян

“Един истински творец, който настоява за моралното си право да дава красота на света, независимо дали е скулптор, поет, режисьор, би трябвало да има усещане кое е това, което омърсява една институция или сграда. Бих казал, би трябвало Вежди Рашидов да разсъждава по-малко за парите си в КТБ и да се замисли поне за миг дали сградите, за които говори не са омърсени от вътре, от неговите съпартийци, съуправляващи. Дали не са омърсени с корупция, с калинки? Изглежда тази мръсотия г-н Рашидов не вижда“. Това заяви Арман Бабикян в изказването си от протестната трибуна. 

Повод за думите на Бабикян стана интервюто на бившия министър на културата и настоящ председател на парламентарната Комисия по култура пред една от националните медии тази сутрин, в което той каза, че хвърлящите яйца протестиращи трябва да бъдат глобявани.

Беше поискана и неговата оставката заради защитата на премиера Борисов в телевизионното интервю, а също и за пренебрежителното му отношение към интелектуалците, подписали декларацията в подкрепа на протеста.

Протестиращите се поздравиха с днешния празник и припомниха, че Димитровден е ден за разплата и те очакват скоро разплата с настоящата власт.

Чуха се обвинения, че управляващите се възползват от ситуацията около Covid кризата за свои цели, също и призиви за единство на леви и десни.

По-рано днес майки на деца с увреждания протестираха пред социалното министерство срещу предложените промени в Закона за личната помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк “Кайлъка“

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк “Кайлъка“. Този следобед горяха сухи треви и храсти, на място остават четири противопожарни екипа. Гъсти облаци дим в посока от парк "Кайлъка"   предизвикаха притеснение у плевенчани. Пожарът е бил в местността Плочата над парк "Кайлъка" в района на крепостта "Сторгозия". Комисар..

публикувано на 13.08.24 в 19:55

40,3 градуса измериха днес в Монтана

40,3 градуса измериха днес в Монтана. Това е температурен рекорд за годината Температура от 40,3 градуса на сянка бе измерена днес в Хидро-метеорологичната станция в Монтана. "Това е най-високата максимална температура, измерена за Монтана, през настоящата 2024 г.", каза началникът на станцията в Монтана Леночка Ангелова...

публикувано на 13.08.24 в 19:47

Воден режим въвежда кюстендилското село Соволяно

Воден режим   въвеждат в близкото кюстендилско с.Соволяно с над 1 000 жители, обяви кметът Пламен Илиев. Селото ползва вода от два кладенеца на река Бистрица, чието ниво спада почти до нула, отбеляза кметът. Соволяно ще е на воден режим за девета поредна година лятото, коментира тежката ситуация кметът Пламен Илиев: "Реката приключи. От..

публикувано на 13.08.24 в 19:43
Кирил Петков.

К. Петков: Основен риск пред новото служебно правителство е Калин Стоянов да остане начело на МВР

Най-големият риск пред бъдещото служебно правителство е, ако Калин Стоянов остане начело на МВР . Това коментира съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Ами да не забравяме, че най-основната цел на един служебен кабинет е да има честни избори. От тази гледна точка, по-странното за мен не бяха..

публикувано на 13.08.24 в 19:32
Снимката е илюстративна, архив.

За пожара в Атия: Огънят е засегнал растителността до няколко вили, но няма опасност за имотите

В квартал "Миньор" на созополското село Атия e избухнал пожар. Горят сухи треви и храсти и широколистна гора. Пожар гори в Атия, засегнал е и дворове. Екипи гасят 9 огнища в областта По информация на директора на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Николай Николаев огънят е засегнал растителността до..

публикувано на 13.08.24 в 19:28

Бюджетната комисия прие на първо четене законопроект за защита на длъжниците от колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене законопроект, който цели да пази длъжниците от произвола на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е Министерският съвет и предвижда въвеждане на лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение и комуникация с..

публикувано на 13.08.24 в 19:22
Изображението, направено от Банкси в Лондонската зоологическа градина в Камдън, 13 август 2024 г.

Банкси в Лондонския зоопарк: Горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици

Популярният уличен артист Банкси завърши деветдневна поредица, в която украси различни места в Лондон с черни рисунки на животни. Последната му творба, разкрита днес, е върху една от ролетните врати на зоологическата градина в британската столица. На нея една горила е повдигнала врата, от която на свобода излитат птици. Последната поредица..

публикувано на 13.08.24 в 18:54