Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА потвърди за наличието на вода на Луната

Владимир Божилов: Космосът става на една крачка по-близко

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учените от НАСА потвърдиха, че са открили молекули вода в няколко кратера на Луната, съобщава Би Би Си.

Констатациите са направени на осветената повърхност на естествения спътник на Земята с помощта на обсерваторията „SOFIA“, въздушен инфрачервен телескоп, най-големият от този вид в света.

"Все още не знаем дали можем да използваме откритието като ресурс, но знанието за вода на Луната е от ключово значение за нашите планове за проучване й", каза Джим Бриденстин, ръководител на НАСА.

"Откритието е голямо, защото има открита вода  - става ясно, че на кратера и на цялата повърхност на Луната има по някакъв начин запазена вода“, това посочи в „Преди всички“ д-р Владимир Божилов, преподавател в Катедра “Астрономия” към Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

„Още повече, че програмата на НАСА – Артемида – планира през 2024 година пилотирана мисия до Луната – това да бъде крачка към първата постоянна база на човечеството“ .

„Ако има вода на Луната, това ще облекчи много мисиите – казано на кратко:

Космосът става на една крачка по-близко“- посочи още Божилов.

Още по темата в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на..

публикувано на 02.10.24 в 18:04

Понижение на индексите в ранната търговия на Уолстрийт

Опасенията от проблем с доставките на петрол доведоха до поскъпване на ключовата суровина на световните борси. След като вчера черното злато поскъпна с 5 на сто, днес фючърсите добавиха нови около три процента към стойността си заради напрежението в Близкия изток.  Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента Петролът..

публикувано на 02.10.24 в 18:02
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Ангел Найденов

Ангел Найденов: Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел

Скептичен съм към свикването на Консултативен съвет за национална сигурност в разгара на предизборната кампания. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след като държавният глава обяви, че свиква извънредно заседание в петък - 04.10. 2024 г.  От "Дондуков"2 уточниха, че темата е "Рискове и заплахи пред националната..

публикувано на 02.10.24 в 16:58