Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Филипов: Заев е готов да подпише всичко, за да стартират преговорите с ЕК

Важното е какво ще се запише в анекса към договора със Северна Македония, смята той

Снимка: Иван Русланов, БНР

"Необходимостта от анекс се появи, след като беше подписан договорът между Северна Македония и Гърция в Преспа и се видя колко подробно са описани в него всички претенции, които Атина има към Скопие". Това каза пред БНР журналистът Коста Филипов, който дълги години беше кореспондент на БНТ в македонската столица. Той уточни, че тогава в България се е появила вълна от възмущение как сме пропуснали да направим същия договор, в който е трябвало да се запишат изискванията, които вече са известни на "политическия елит край Вардар". По думите му 10-и ноември е крайният срок, в който трябва да бъде взето това решение:

"Каквото има да става, трябва да стане в тези две седмици до 10-и. Ще има много активна политическа работа".

Според него най-важно какво ще се запише в този анекс към Договора за добросъседство и подчерта, че е излишно Скопие да декларира, че няма териториални претенции към България:

"Нашият договор от 1-ви август 2017-а година третира тези въпроси".

По думите на журналиста Българските претенции не са нещо ново, но "сега са формално облечени в позиция на правителството (рамковата позиция) от миналата година, с декларация на Народното събрание, а сега и с разяснителния меморандум пред ЕС. Това вече им придава някаква особена тежест".

"Анексът ще има роля на условие за пускане на Северна Македония по пътя към ЕС", обясни Филипов и предположи, че може да бъде записано нещо от типа, че Република Северна Македония (РСМ) поема задължения, които отговарят на изискванията на Договора за добросъседство с България, които ще се постарае да изпълни в преговорния процес, колкото и дълго да продължи той.

В предаването "12+3" Коста Филипов коментира, че Зоран Заев сега е готов да подпише всичко само и само през декември да се проведе първата среща между Европейската комисия и правителството на Заев, която ще означава старт на преговорния процес за интеграция на Северна Македония в ЕС. 

Според журналиста има натиск от Германия и върху България, и върху РСМ, за да намерим модус за удовлетворяване на претенциите и на двете страни.

Интервюто на Даниела Големинова с Коста Филипов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Весела Чернева

Весела Чернева: Отношението на ЕС към България ще бъде променено

„ Отношението към българското правителство и към българския премиер, към начина на правене на политика в България ще бъде променено на следващия  съвет на европейските лидери идния четвъртък.  Това ще бъде и видимо. Това идва в момент, в който ще се..

публикувано на 19.09.20 в 10:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът Васил Терзиев изрази разочарованието си заради проваленото заседание

Извънредното заседание на СОС се провали

Извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което трябваше да бъде обсъдена отмяна на решението за рокади в ръководствата на шест общински дружества, се провали заради липса на кворум. БСП отказаха да участват в извънредното заседание..

публикувано на 01.08.24 в 11:45

Български ученици с 6 медала от Олимпиадата по лингвистика в Бразилия

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Състезанието се проведе от 23 до 31 юли и в него  участваха представители на близо 40 държави, съобщиха от Министерството на образованието и науката...

публикувано на 01.08.24 в 11:36

По-ниски цени за трансфер на коли с фериботи по някои направления в Гърция

Свалят цените за трансфера на леки автомобили с фериботи по някои направления към гръцките острови. Фериботите, които обслужват връзките на остров Родос с другите острови намалиха цената за трансфер на леките автомобили с 25%. Други фериботни..

публикувано на 01.08.24 в 11:24
Петър Петров

От "Възраждане" определиха съдебната реформа като "нефелна" и изпразнена от съдържание

В декларация от парламентарната трибуна, депутати от "Възраждане" определиха като "нефелна" и изпразнена от съдържание съдебната реформа, която Конституционният съд отмени. Депутатът Петър Петров каза, че благодарение на "Възраждане"  съдът..

публикувано на 01.08.24 в 11:05

Безплатна питейна вода на летищата в Кипър

Безплатна питейна вода ще се предоставя на пристигащите и заминаващите на двете международни летища на Кипър. Целта на започналото инсталиране в тях на водни охладители е предоставяне на по-добро обслужване на пътуващите и намаляване на отпадъците от..

публикувано на 01.08.24 в 11:05
Кириакос Мицотакис

Гръцката опозиция критикува кабинета заради подкрепата за Украйна

Гръцката опозиция обвинява премиера Кириакос Мицотакис в "тайна дипломация" с Киев. Искат спешно изслушване пред парламента. От опозиционната партия СИРИЗА съобщават, че от кабинета на украинския президент са научили, че се подготвя двустранен..

публикувано на 01.08.24 в 11:03

БСП отказаха да участват в извънредното заседание на СОС

Общинските съветници от БСП в столицата отказаха да участват в извънредното заседание на Столичния общински съвет, свикано за днес. Предвидено е обсъждане на решението за смяна на ръководството на шест общински дружества. Не участваме в..

публикувано на 01.08.24 в 10:57