Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно висока безработица сред младите хора на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания вече изпитва най-високи нива на безработица сред младите хора за последните четири десeтилетия в резултат на пандемията от Covid-19, показва проучване на мозъчен тръст.

Доклад на Resolution Foundation показва, че един на всеки пет от пуснатите в принудителен отпуск заради коронавируса вече е загубил работата си. Най-висок е процентът на загубилите работата си сред етнически малцинства.

Само един на всеки трима от младите хора е успял да си намери нова работа.

Проучването на Resolution Foundation показва още, че само половината от пуснатите в принудителен отпуск са се завърнали на пълен работен ден. Данните са особено високи за възрастовата група от 18 до 24 години. Още няма нови данни за безработицата, но се предполага, че тя вече е достигнала 7 процента от трудовата сила.

При младите хора безработицата е 20 процента - най-високата за последните 40 години. Министрите се подготвят да посрещнат вълна от съкращения тази зима, когато приключи схемата за подпомагане на пуснатите в принудителен отпуск работници. Новата схема на министъра на финансите Риши Сунак, оповестена наскоро, е по-малко великодушна и критиците предупредиха, че ще доведе до масова загуба на работни места.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов представи меморандум за придвижването на военни части между България, Гърция и Румъния

Министърът на отбраната Атанас Запрянов представи пред Народното събрание подписания наскоро меморандум за улесняване придвижването на съюзнически военни части между България, Гърция и Румъния.  Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране и изграждане на железопътни линии, транспортни артерии по направление..

публикувано на 19.07.24 в 16:16

Заседание на Съвета по сигурността към МС с участие на представители на парламентарните сили

Вече час под председателството на служебния премиер Димитър Главчев се провежда съвет по сигурността заради пожарите в страната. Този път с участието на представители на парламентарните сили. Николай Денков от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Станислав Балабанов от ИТН коментираха преди началото, че свикването на съвета е..

публикувано на 19.07.24 в 16:15

БЧК започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите

Българският червен кръст започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите в страната.  За целта е открита специална банкова сметка.  Желаещите да се включат в кампанията, могат да го направят и с есемес на кратък номер 1446 за всички мобилни оператори - стойността на дарението е 1 лев.

публикувано на 19.07.24 в 16:03
Първан Дангов

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов

Районната прокуратура в Кюстендил е внесла в съда обвинителен акт срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани спрямо началника на Районното управление на полицията в града Крум Зарев, съобщиха за БНР от обвинението.  Досъдебното производство по случая е от средата на май, а конфликтът между двамата по телефона станал през март...

публикувано на 19.07.24 в 15:58

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим.  Липсата на дъждове принуди ВиК - Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна..

публикувано на 19.07.24 в 15:55
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Партиите да променят начина си на управление и на комуникация с избирателите

Това, което със сигурност трябва да направят политическите партии у нас и вече започват да го осъзнават, е да променят начина, по който функционират и водят диалог със своите поддръжници и избиратели. Това препоръча в интервю пред БНР гл. ас. Ваня Нушева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Видяхме два процеса в..

публикувано на 19.07.24 в 15:54
Пожар  близо до вилна зона в село Отец Паисиево

Удължават частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени..

публикувано на 19.07.24 в 15:46