Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет хиляди деца в Северозапада нямат мобилни устройства за онлайн обучение

Търсят се стари устройства, за да могат да учат дистанционно

Снимка: БГНЕС

Сдружение „Фикама“ организира благотворителна кампания „Образование за всеки“ в подкрепа на деца, лишени от достъп до дистанционно обучение. Сдружението работи в района на Северозападна България.

По данни на местните инспекторати по образование над 5 хиляди са децата, които не разполагат с устройства, без достъп до интернет са над 4 хиляди деца, съобщи пред БНР Максим Цанков от сдружение „Фикама".

От сдружението призовават всеки, който има старо работещо устройство у дома, което не използва, да го дари на местно училище. Устройствата трябва да са с годни за употреба батерии. „Не събираме вторични суровини“, подчерта Максим Цанков.

Има и възможност за даряване на средства. Няма обаче разкрити пунктове за събиране на устройства. „Засега работим с куриер за наша сметка“, допълни Цанков.

От „Фикама“ са водили разговори с мобилни оператори за средни цени на закупувано мобилно устройство от порядъка на 230-250 лева, с включен интернет за периода на учебната година. Интернетът ще бъде заключен за определени сайтове, защото при предишното затваряне е станало ясно, че се използва нецелево, поясни Цанков.

Устройствата ще бъдат разпределени там, където има най-голям недостиг. За целта от сдружението инициатор на кампанията ще използват справките по общини.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка.  Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила. Всички 12 конституционни съдии са участвали във..

публикувано на 26.07.24 в 14:35
Пожар край Петрич

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си. Дни преди тази среща децата на Благоевград участваха в забавни игри и състезания, за да научат повече за работата..

публикувано на 26.07.24 в 14:32

Президентът Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж, в които страната ни е представена от 46 олимпийци в 16 спорта. "Светът отново е Олимпиада. Париж посреща 33-тите летни Олимпийски игри, за съжаление в глобална ситуация на остри конфликти, кризи и противопоставяне. Но както вчера заяви..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

СОС реши да слее Четвърта и Втора градски болници

Столичният общински съвет реши да слее Четвърта и Втора градски болници.  Медиците от Четвърта градска болница ще получат право да работят във Втора градска или в друго общинско лечебно заведение, обясни съветникът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на здравната комисия д-р Антон Койчев. Това са 35 лекари и 19 специалисти по здравни грижи: "Самият..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 14:11
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има безпрецедентен натиск върху депутатите, изключени от ПГ на ДПС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на Движението. Чакъров уточни, че са получили информация за среща между антикорупционната комисия, НАП и служебния министър на финансите, на която е наредено да започнат масирани проверки на народни..

публикувано на 26.07.24 в 14:02
Снимката е илюстративна.

Съдът в Русе потвърди глобата на кмета заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха

Районният съд в Русе потвърди глобата от 5000 лева, наложена на кмета на града Пенчо Милков заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха. Санкцията беше наложена на кмета в края на ноември 2024 година от тогавашната директорка на Регионалната екоинспекция инж. Цонка Христова.  Става дума за това, че по време на така наречения..

публикувано на 26.07.24 в 13:55