Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 10-о място по смъртност от Covid-19 в ЕС

| обновено на 29.10.20 в 17:48
Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.
Снимка: БГНЕС

Възприемчивостта към Covid-19 остава голяма и сме далеч от постигане на колективен имунитет. България е на 10-о място в Евросъюза по-смъртност, на 4-то на Балканския полуостров на 14-дневна база.

Нараставане на броя на новозаразените у нас се отчита във всяка възраст, съобщи Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването на редовен брифинг.

Замл-министър Пенков и министър Вълчев

На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост - над 220 на 100 000 души и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица.

Към момента броят на заразените медицински лица е над 2000 – най-голям дял от тях са лекари. Тревожен ръст се отчита при лицата, приемани за болнично лечение, допълни Пенков.

Нараства и броят на починалите, като само за последната седмица броят им нараства с 50 на сто. Най-много са в групата 70-79-годишна възраст, които са 32 на сто от починалите.

Най-много заразени са регистрирани в групата 20-60-годишна възраст.

Имунитетът в Европейския съюз е по-малко от 15%, което е далеч от колективен имунитет, съобщи още Бойко Пенков. В 18 области в страната вече има над 120 заразени на 100 000 души население, а в шест области инфектираните са около 60 000 на 100 000 души население. България е на 21-во място в Европейския съюз по заболяемост и на второ на Балканския полуостров.

Наблюдава се през последните 14 дни нарастване на броя на починалите с 50%, каза още заместник-министърът. Тревожен ръст се отчита и при хоспитализираните. С 1/3 са се увеличили те за последните 14 дни, а 7% от тях са в интензивни отделения, като най-засегнати от болестта в смисъл на заразени, са хората в млада и активна възраст.

В Министерски съвет се проведе брифинг във връзка с разпространението на Covid-19 у нас. Участваха зам.-министър д-р Бойко Пенков, проф. д-р Тодор Кантарджиев, директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, както и и. д. директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб подчерта, че брифингът не е на НОЩ, а на Министерство на здравеопазването.

Да не се използват имуностимулатори в големи количества, да не се предозира приемът на витамин Д, препоръча проф. Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Не трябва постоянно да се стимулира имунната система, по-добре е с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия и какво става с коронавируса по света, защото нещата се е преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят“, посочи още той и обясни защо в аптеките няма антигенни тестове.

"Принципът е такъв. Чувствителността на този метод, ако човек заразява, то този тест антигенен хваща. Защо не са по аптеките? Това не са тестове, които се правят от гражданите, защото най-важното на този тест е правилното взимане на материал от носоглътката".

Проф. Кантарджиев посочи, че най-важното е контролът на мерките и спазването им.


Поради високия брой новозаболели и невъзможността Регионалните здравни инспекции в страната да се справят с даването на предписания за карантина на контактните лица се работи в посока те да получават известие за това чрез SMS-и, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. 

До няколко дни телефонните номера на контактните лица ще бъдат достъпни чрез системата за Ковид на служителите на Регионалните здравни инспекции в страната:

"За да може контактните лица също да бъдат известени с есемес затова, че трябва да предприемат действия да се самоизолират".

Начева каза още, че се обмисля срокът на протоколите и рецептите за хронично болните пациенти да бъде удължен до края на годината.

Болниците и медиците изнемогват, посочи от своя страна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и прогнозира, че с темпа на нарастване на заразените до десетина дни хоспитализираните ще бъдат около 4000 души. От днес в "Пирогов" ще бъдат създадени още две отделения за Covid-19 с общо 60 легла. 30 от тях ще бъдат само за персонал, а останалите за среднотежки състояния на пациенти.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителят на "Хамас" в Ивицата Газа поема ръководството на палестинската групировка

Яхъя Синуар - ръководителят на "Хамас" в ивицата Газа, поема ръководството на палестинската групировка. Това обявиха от "Хамас" седмица след като досегашният лидер - Измаил Хания - бе убит в Техеран,  предаде Ройтерс. Синуар, освободен от израелски затвор през 2011 г. при размяна на затворници между Израел и "Хамас", е шеф на движението в ивицата..

публикувано на 06.08.24 в 21:29
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села Дренов и Вълчитрън. Пожарът е тръгал от сухи треви, но е навлязъл в стопански двор на местен..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им позволява. Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти Той иска да получи..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Местните власти съобщиха за жертви от мирното население - 3-ма убити и 18..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05