Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Анастас Пашов: Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата

Скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден, посочи той

Снимка: БГНЕС

"Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи точно на един инкубационен период време от отварянето на учебните заведения. Скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден, а дори да не беше, трябваше много бързо да се реагирана това, което се вижда", каза пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас:

"Аргументът училищата да останат отворени беше, че няма достатъчно регистрирани болни или положителни PCR за тази възраст. Това число зависи от насоченото търсене, а при положение, че при децата тази болест протича в много случаи безсимптомно. Предполагам, че много от тези случаи са останали незабелязани и след това видяхме резултата от експлозията и дифузното разпространение. Тези тихи, невидими случаи разпространиха болестта през дома си и през контактите".

Доц. Пашов уточни, че според научната литература основният двигател на епидемията са домашните контакти.

По думите му преминаването на учениците на дистанционно обучение е временна мярка, която цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два, а не става дума за постоянна форма на обучение в електронна среда.

Изменчивостта на вируса не е основният проблем за Covid-19, подчерта ученият. Той предупреди да не се вземат безразборно имуностимуланти, защото имунната система не е силна или слаба, а проблемът ѝ е колко добре е настроена и "бърникайки" в нея лесно може да бъде разклатена.

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Анастас Пашов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нов антирекорд у нас: 2760 случая на Covid-19 при 9946 PCR теста

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 PCR теста. На първо място по брой новозаразени е София-град - 1075, следва Пловдив с..

обновено на 29.10.20 в 19:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни,..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в..

публикувано на 22.07.24 в 18:48