Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десислава Бошнакова: Опитваме се да си живеем въпреки вируса и сякаш го няма

Решението за затваряне на училища и университети е взето ангро, смята преподавателят

Десислава Бошнакова
Снимка: Личен архив

Обвиненията, че българинът не спазва мерките, са доста преувеличени. Поне около мен, ако щете дори по улиците и по броя на колите се усеща драстично намаление на броя на хората, които са повече навън, събират се на групи. Непрекъснато ни се внушава, че българинът нищо не спазва.“ Това каза пред БНР проф. Десислава Бошнакова, ръководител на департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет.

За да се спазват правилата, те трябва да идват от авторитетни институции и хора, които дават добри примери, както и мерките да се налагат с адекватна комуникация, смята Бошнакова.

Изгубихме времето от март насам, за да сме готови с решения. Имахме 6 месеца, в които можехме да планираме и да направим нещата доста по-различни. В момента ние просто се опитваме въпреки вируса да продължим да си живеем, сякаш него го няма“, коментира Десислава Бошнакова в предаването „Преди всички".

Според нея решението за преминаване в дистанционен формат на големите ученици и студентите е било взето ангро, без да се отчитат специфики.

От 13 март до ден днешен не бяха взети много решения за действия, които биха могли да направят днешната ситуация да изглежда по друг начин, отбеляза преподавателят.

„Ние можехме да вземем решение и да започнем учебната година по-рано, за да имаме време, когато е топло и когато могат да се провеждат неща навън. Университетите можехме да започнем по-рано. Можехме, както на много места се е случвало по света, да използваме лятото, за да направим сериозна база от дигитално съдържание, което учителите да ползват“, коментира Десислава Бошнакова.

Бошнакова попита още как се осъществява онлайн обучението, след като учителите не разполагат с техника:

В началото на септември министърът на образованието каза, че над 50% от учителите не разполагат с техника, с която да водят онлайн обучението. Това се знаело вследствие на края на миналата година. Моят въпрос е, при условие, че има поръчани устройства, но те ще дойдат напролет, как се случва онлайн обучението на учениците в момента?“

У нас и без Covid автономността на отделните училища, на отделните учители при взимането на решения почти не съществува, каза още проф. Бошнакова.

В Нов български университет например мерките са се спазвали изключително прецизно, разказа тя.

Ходехме с маски. На всеки вход е инсталирана термокамера. Във всяка зала има машини, които „ловят“ микроби. Навсякъде има дезинфектанти.“

Преди затварянето на университетите студентите в НБУ са имали възможност да избират дали да присъстват на учебните занятия или да ги следят онлайн, бил е прилаган хибриден модел.

Поне аз не виждах струпване, но взетото решение касае абсолютно всички. Има училища в малките населени места, където няма такива струпвания и няма нужда от тези крайни мерки“, подчерта проф. Бошнакова.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34

Може ли да има дистанционно обучение, но присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Правителството реши да удължи извънредната епидемична  обстановка, а н ови по-строги мерки влизат в сила в 23.30 ч в петък  - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12..

обновено на 25.11.20 в 19:47
Снимката е илюстративна

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център  „Тренд“.  Последното проучване на центъра показва, че 40% от..

публикувано на 25.11.20 в 09:29

Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия . Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова - Толева. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега , изтъкна тя. „Изглежда вирусът по-рядко..

публикувано на 24.11.20 в 10:40
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: При „влизането“ ни в Запада той вече беше по-лоша версия на себе си

„В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее.  1962 г. ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват от Love Me Do…" Така проф. Евгений Дайнов въвежда в новата си книга „Духът на времето - Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп?“ 60 години..

публикувано на 23.11.20 в 13:34