Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 ноември заведенията в София ще работят до 23:30 часа

| обновено на 30.10.20 в 17:40
Снимка: БГНЕС

До 23:30 часа ще е работното време на ресторантите и питейните заведения в София от 1 ноември, оповести на фейсбук страницата си Йорданка Фандъкова.

Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации, се посочва в информация, публикувана на сайта https://coronavirus.bg/bg/news/744.

В информацията се отбелязва, че проверките на полицията и столичната здравна инспекция през миналата нощ са установили работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения.

Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември с решение на Софийския оперативен щаб.

Целта е с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна.

По-рано през деня беше оповестено, че Областният кризисен щаб в София е обсъждал дали да бъде въведен вечерен час за ресторантите и кафенетата в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова обясни:

„Не вечерен час за града, а краен час за работа на заведенията  - за всички заведения един час, който да е приемлив, така че да могат ресторантите да работят, да работят заведенията, които могат да осигурят необходимата дистанция“.

През изминалата нощ са извършени проверки на нощни заведения и са съставени три предупреждения за спазване на противоепидемичните мерки.

За разлика от кафенетата и ресторантите нощните барове нямат право да работят според сега действащата заповед. Някои обаче са нарушили тази разпоредба на здравния министър и снощи СДВР е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в Студентски град. 

Управителите на тези нощни заведения ще бъдат санкционирани.

Столичната полиция и в момента извършва масови проверки в заведенията в града.

За периода 24-29 октомври от СДВР са инспектирали над 40 софийски заведения. В четвъртък вечерта в бар е констатирано нарушение, за което е изготвен констативен протокол от служители на РЗИ.

В Студентски град пък е установено нарушение, свързано с капацитета на заведението, за което е съставен акт.

От СДВР апелират за спазване на противоепидемичните мерки и допълват, че засилените проверки ще продължат. 

Според кмета Фандъкова през последните дни Covid обстановката в София остава тревожна.

Продължава да нараства и броят на хоспитализираните, които на 28 октомври са били 449, а днес са 532-ма. Нарастват и приетите за интензивно лечение, като днес те са 75.

Продължава контролът за носене на маски и извършване на дезинфекция. Полицията и столичната РЗИ извършват и проверки за спазването на карантината.

Проверени са 820 лица, на които е наложена карантина. За последната седмица са съставени 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушение на Закона за здравето и са издадени 160 полицейски разпореждания.

Екипите на полицията и на Центъра за градска мобилност извършват проверки в градския транспорт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35