Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Нейнски: Няма данни за пострадали българи

Силно земетресение в Егейско море, усетено е и у нас

Срутени сгради в турския град Измир, расте броят на загиналите и ранените

| обновено на 30.10.20 в 23:57
6
Срутена сграда в град Измир след силното земетресение
Снимка: Ройтерс

По последни данни най-малко 22 души са загинали в Турция и Гърция след силното земетресение, станало в Егейско море вчера следобед, което причини най-сериозни щети в района на турския град Измир, както и на гръцките острови Самос и Хиос.
По данни на Европейския сеизмологичен център най-силният трус е бил с магнитуд 7 по Рихтер. Епицентърът му е бил в Егейско море на североизток от Самос на дълбочина 16,5 километра. Трусът е усетен по източните гръцки острови, на континента чак до Атина, както и в България, отбелязва Асошиейтед прес. Той предизвика срутване на сгради и приливни вълни, които наводниха крайбрежни райони и острови.
Хората излязоха на улиците в турския град Измир, по които нахлу морска вода, влачеща отломки. Според турската гражданска защита, цитирана от Ройтерс, са загинали 20 души, а близо 800 са получили наранявания. Малко цунами е поразило град Сеферихисар в окръг Измир в Западна Турция, допълва истанбулската сеизмологична обсерватория Кандилли. 
На гръцкия остров Самос под срутила се стена са били открити телата на двама тийнейджъри - момче и момиче. Местните власти предупредиха гражданите да стоят на открито и далече от зданията в района, отбелява Франс прес. 
В Измир продължават издирвателните и спасителни операции на местата на 17 паднали или повредени сгради.
Подготвят се палаткови лагери за общо 2000 души в близост до най-тежко засегнатите райони, обяви турският министър на градоустройството Мурат Курум.
Телевизионният канал Ен Ти Ви съобщи, че изпод руини са били извадени живи 70 души.
Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от външното ни министерство.

Срутена сграда в град Измир


Исмаил Йечискин, кмет на измирския район Сеферихисар, заяви, че морското равнище се е повишило в резултат на земетресението. "Изглежда, че имаше малко цунами", каза той пред телевизионния оператор NTV.

Кадри в социалните медии показват отломки, включително хладилници, столове и маси, които се носят по улиците, залени от придошлата морска вода. Телевизия TRT Haber пък показа, че и колите в квартала Сеферихисар са влачени от водата и струпвани една върху друга.


Валията на Истанбул Али Йерликая посочи, че земетресението е усетено в Истанбул, но няма съобщения за пострадали и щети.

Няколко минути след първоначалното земетресение е регистриран вторичен трус със сила 4,1 по Рихтер.

Земетресението е усетено доста силно в Гърция и в Западна и Южна Турция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разговаря по телефона с турския президент Реджеп Ердоган, като изрази съболезнования след силно земетресение, почувствано и в двете страни, довело до смъртта на хора в турския град Измир.

"Каквито и да са нашите различия, това са моменти, когато нашите народи трябва да са заедно", написа Мицотакис в "Туитър". Напрежението между двете съседски държави ескалира през последните месеци във връзка с правата върху райони в Източното Средиземноморие, които се смятат за богати на природни ресурси, напомня Ройтерс.

Същевременно външните министри на двете страни, Никос Дендиас и Мевлют Чавушоглу също проведоха телефонен разговори и размениха гаранции за оказване на взаимопомощ заради труса. В предаването „Хоризонт за вас“ посланикът на България в Турция Надежда Нейнски съобщи, че няма данни за пострадали българи.

„Трусът е бил последван от шест вторични труса с магнитуд между 4,1 и 4,8 по Рихтер... Трусът е предизвикал истинска паника. Хората са на улицата, призовани са да не се прибират в сградите... В посолството и в консулските служби има готовност за помощ на наши сънародници“.

Интервю със зам.-директора на Националния институт по геодезия доц. Петя Трифонова и с Надежда Нейнски можете да чуете в звуковия файл.

Карта на Американската геоложка служба за епицентъра на днешното земетресения (указан със звезда)


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07
Снимката е илюстративна

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово"

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово".  Жертви и пострадали няма.    Сигнал за пожара е подаден около 19.00 ч., потвърди старши комисар Цветан Стоилков, зам.-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  На мястото веднага са пристигнали екипи на пожарната, полицията, Спешна помощ и на..

публикувано на 18.03.24 в 21:40
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел е решен да постигне военните си цели в Газа

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху в първия си разговор от повече от месец с американския президент Джо Байдън, който през последните седмици многократно критикува Нетаняху заради големия брой цивилни жертви и недостига на хуманитарна помощ.  Според изявление на Нетаняху след разговора, той е казал на..

публикувано на 18.03.24 в 21:34