Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон пред "Ал Джазира": Ще защитаваме свободата

| обновено на 31.10.20 в 22:47
Снимка: БТА

В интервю за телевизия "Ал Джазира" френският президент Еманюел Макрон е изразил разбиране, че карикатурите на пророка Мохамед могат да шокират мюсюлманите, но според него това никога не може да оправдае насилието. Интервюто ще бъде излъчено по-късно днес.

"Никога няма да приема, че насилието може да бъде оправдано. Смятам за наш дълг да защитаваме правата и свободите", казва Макрон в интервюто след терористичните нападения във френския град Ница.

Там 21-годишен тунизиец уби с нож трима души в катедралата "Света Богородица". Задържани са още двама души -мъже на  35 и 33 години, за които се твърди, че са били в контакт с нападателя ден преди атаката.

Френското правителство няма нищо общо с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани през 2015 г. в парижкото сп. "Шарли ебдо", казва още френският президент в интервюто.

"Тези рисунки са публикувани от независимо издание, което няма връзка с правителството на Франция. Френските власти нямат нищо общо, това не е проект на правителството", заявява Макрон.

Той отбелязва, че се отнася с разбиране към гнева на мюсюлманската общественост по повод карикатурите на пророка Мохамед. Според него обаче антифренските протести в ислямския свят са предизвикани от неправилна интерпретация на изявлението му отпреди две седмици след атентата край Париж, при който терорист уби учител, показал рисунките на свои ученици.

"Хората разбраха, че съм бил подкрепял тези рисунки, но това не е така", подчертава Еманюел Макрон пред "Ал Джазира".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон.  Играта на „пинг-понг“ между двете камари на британския парламент продължава по спорния законопроект,..

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е време у..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07