Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновското читалище „Петко Славейков“ отбелязва 100-годишен юбилей

Снимка: Здравка Маслянкова

Най-младото действащо читалище във Велико Търново отбеляза днес своята 100-годишнина. Културната институция, носеща името на Петко Славейков, посрещна празника си в обновена сграда. Ремонтите за 36 хиляди лева са финансирани от дарители и от Общината.

Народно читалище „Петко Славейков“ в старинния квартал „Варуша“ е едно от трите действащи читалища във Велико Търново. Едновековният си юбилей празнуваме в напълно ремонтирана сграда, с театрална сцена и 14 хиляди тома литература, посочиха председателят на читалищното настоятелство Снежана Кадиева и секретарят Маргарита Цанкова.

„Правим всичко възможно това читалище да съществува, да изпълнява совите функции и нещата вървят напред“, заяви Кадиева.

„В такива трудни времена се намериха дарители, за да направят тази сграда да грейне, значи все пак наистина се буди българинът. Няма да загинат читалищата, няма!“, коментира Цанкова.

Читалищата са пазителите на българския дух, заявиха трима от дарителите, осигурили част от 36 000 лева за ремонтите на читалище „Петко Славейков“:

„Заслужава да бъде обновено, да бъде възродено за този вековен юбилей“.

„Приповдига ти настроението да бъдеш по-деен, по-буден“.

„Читалищата дори и днес не са загубили своята роля“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката полиция.  На пресконференция Георги Иванов и адвокатът му  Марин Ичев , който преди няколко..

публикувано на 18.07.24 в 12:07

ПП-ДБ и "Възраждане" искат оставката на вътрешния министър

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите у нас. Според депутата Явор Божанков МВР разполага с достатъчно ресурс и последният редовен кабинет на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба именно с горски пожари. Лидерът на "Възраждане"..

публикувано на 18.07.24 в 11:42
Село Воден след пожара.

Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите. В овладяването на пожара отново се включи хеликоптер, тъй като част от замесените вече огнища се..

публикувано на 18.07.24 в 11:05
Станислав Балабанов

ИТН са готови за разговор с ДБ, но без ПП

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на парламентарната група на  "Има такъв народ", те са в готовност да разговарят с "Демократична България", но не и с "Продължаваме промяната", които по думите му са "заложници на Кирил Петков": "За първи път видях разум в представителите на..

публикувано на 18.07.24 в 10:58

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън. Никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57