Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Ловеч остана само с двама епидемиолози

Засега има няколко свободни легла за Covid пациенти в Ловеч и Троян

Болницата в Ловеч
Снимка: БГНЕС

Регионалната здравна инспекция в Ловеч остана само с двама епидемиолози, след като вече петима от общо седем епидемиолози в инспекцията са с положителни проби за коронавирус, а заболелите в областта продължават да нарастват с бързи темпове.

От днес пациенти със симптоми на коронавирус се приемат и в общинската болница в Троян.

Директорът на Здравната инспекция в Ловеч д-р Анета Винева поясни, че за да се преодолее недостигът на епидемиолози, е започнало обучение на служители от други дирекции:

"Останали са двама човека. Паралелно работим с всички, които могат въобще и имат някаква представа от тези неща, обучавам ги в момента. Вкарвам допълнително хора от други дирекции, които никога не са работили по този въпрос".

Новодиагностицираните с коронавирус за последното денонощие в област Ловеч са 29:

"Изключително трудно е провеждането на епидемиологично проучване на толкова много хора наведнъж с толкова малко хора, с които работим. Ще направим всичко възможно да се справим с цената на голямо усилие. Имаме и други болни хора. Надявам се да издържим", каза д-р Винева.

В двете болници в Ловеч и Троян, които лекуват Covid пациенти, все още има свободни легла.


В Ловешката болница има 65 определени легла, а в болницата в Троян могат да бъдат приети общо 63 пациенти. Общинската болница в Троян също разкри 8 такива легла, от утре ще приема и частната болница "Кардио Лайф" - там са обособени 6 легла.

Засега няма отказан прием на пациенти, потвърдиха в "Хоризонт до обед" д-р Анета Винева и директорът на Ловешкия център за спешна помощ д-р Силвия Моева:

"Координацията за хоспитализация става между Спешна помощ, РЗИ и директорите на болници".

Личните лекари изпращат към РЗИ за издаване на направление за PСR тест, но ако няма клиничен преглед от личния си лекар, няма основание да му се издаде направление. Това констатират експертите, но не скриват:

"Личните лекари лекуват пациентите по телефона и последните седмици се направиха много пневмонии, и ние ги караме директно към болниците - по телефон не може да се лекува, а това е масова практика". 

Затова медиците очакват да се вземат мерки в тази посока - всички сектори да участват в лечението.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35