Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в САЩ - най-важните за това поколение

Моника Евстатиева: Притесненията за сигурността идват от очаквани действия на крайно десни привърженици на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати по Източното крайбрежие избирателни секции вече отвориха врати за провеждане на вот, който ще реши дали президентът Доналд Тръмп печели втори мандат, или опонентът му Джо Байдън ще стане новия обитател на Белия Дом. Близо 100 милиона вече са гласували по пощата или предварително. Според наличната информация, която не обхваща цялата страна, демократите са по-активните при предварителното подаване на гласове, докато републиканците са по-склонни да гласуват днес.

Тези избори се определят като най-важните за това поколение. След четири години управление на Тръмп американците казват дали са харесали това, което е постигнал и искат още от неговите политики. Това е една от най-необичайните кампании в американската история, изцяло промененаq след като пандемията от Covid-19 навлезе в страната и доведе до смъртта на поне 230 хиляди, а заразените са над 9 милиона.  

Някои от избирателите очакват промяна: 

„Безпорядъкът, в който бе превърната страната ни през изминалите четири години, всички обичани от мен хора са изключително изплашени, разочаровани. Хора се разболяват, губят поминъка си. Обезпокояващо е нивото на насилие. Определено се надявам на добър резултат от вота“. 

От другата страна привърженици на Тръмп казват, че той е направил невероятно добри неща за Америка. 

Днес една от основите теми е кога ще научим кой печели.  

По принцип преброяването на гласовете отнема няколко дни, но победителят е ясен в малките часове на следващия ден. Тази година обаче нагласите са за дълго чакане в продължение на дни и дори седмици, заради скока в гласуването по пощата, породен от пандемията. 

Изборите преминават на фона на протести за расова справедливост. Има опасения, че изходът от изборната битка може да стане повод за нови изблици на напрежение. Наскоро шефът на полицията във Вашингтон, цитиран от "Вашингтон пост", заяви, че сред органите на реда е широко разпространена увереността, че ще има безредици след изборите, независимо кой спечели.  

Властите в Съединените Щати предвиждат безпрецедентни мерки за охрана на процеса на изборите в една година пълна с моменти на напрежение. Органите на реда се готвят да отговорят на случаи на сплашване на гласоподаватели, случаи на насилие и безредици.

"Притесненията за сигурността идват от очаквани действия на крайно десни привърженици на Тръмп", заяви пред БНР Моника Евстатиева - старши продуцент разследвания в Американското национално обществено радио.

"Това, което се случи след убийството на Джордж Флойд, започна нова глава в историята на расизма в Америка. Започна нов разговор, който е на психологическо ниво, на което за първи път започна да се преосъзнава разговорът за расизма в САЩ. Какви неща могат да бъдат казани, но се смятат за расистки", подчерта българката, която живее от 2006-а в Съединените щати.

Според нея Байдън не е имал лост да попречи на ескалацията, тъй като той не е на власт.

Разликата в реакцията на Тръмп и Байдън бе определящ фактор при избора на някои гласоподаватели. Подходът на двамата представи две противоположни визии за справяне с проблема.

Тръмп отказва да заклейми категорично крайно десни групировки и това се разчита като даване на карт бланш за техни действия след изборите. За органите на реда най-големият риск се крие в удължаване на периода без ясен победител. Властите уверяват, че са готови, но обществото също очаква гаранции, че действията им няма да са прекомерни спрямо мирно протестиращи.

В една изпълнена с предизвикателства година се очакват още протести. Както настояващи за равни права, така и недоволни от резултата могат да излязат по улиците. В такава ситуация поставянето под съмнение на вота не помага. Тръмп неведнъж е атакувал с недоказани твърдения гласуването по пощата. Той също призова съмишлениците си да наблюдават изборните секции на фона на предупреждения от администрацията, че екстремисти биха могли да атакуват събития свързани с подаване на гласове по време на изборите и след това.

Байдън заяви категорично, че ще приеме изхода от вота и отхвърли предположението, че Тръмп ще откаже да напусне Белия Дом, ако загуби. Джо Байдън заяви също, че не смята, че ще има ситуация на „преврат“ във Вашингтон.

Репортажи на Младен Петков в "Изборът на Америка" по "Хоризонт" можете да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03